Bολές ελεγκτικού συνεδρίου κατά κυβέρνησης Μακρόν

Bολές ελεγκτικού συνεδρίου κατά κυβέρνησης Μακρόν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα των διαδηλωτών των «Κίτρινων Γιλέκων» μειώνοντας τη φορολογία θα προκαλέσει «ανησυχητική» αύξηση του δημόσιου χρέους, που θα καταστήσει ευάλωτη τη Γαλλία σε μελλοντικές κρίσεις, υποστήριξε χθες το γαλλικό ελεγκτικό συνέδριο.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως τα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ που πήρε ο Μακρόν ώστε να ενισχύσει το εισόδημα φτωχών Γάλλων θα οδηγήσουν σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019 στο 3,2% του ΑΕΠ έναντι 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Ωστόσο, σύμφωνα με το γαλλικό ελεγκτικό συνέδριο, ακόμη και ο νέος αναθεωρημένος στόχος θα πρέπει να θεωρείται «εύθραυστος» εξαιτίας της επιδείνωσης των αναπτυξιακών προοπτικών. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μακρόν δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για άλλες δημοσιονομικές δαπάνες που προτίθεται να περικόψει ώστε να περιορίσει την άνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους στη Γαλλία και το σημαντικό επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος αφήνουν μικρό περιθώριο κινήσεων, ιδιαίτερα αν υπάρξει οικονομική ύφεση ή κρίση», ανακοίνωσε το γαλλικό ελεγκτικό συνέδριο. Ουσιαστικά η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά πως θα συνεχιστεί και το 2019 η σχετικά καλή πορεία της γαλλικής οικονομίας (αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% το 2018) και πως η μείωση της φορολογίας θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Ωστόσο το ελεγκτικό συνέδριο προειδοποιεί πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης και πως η γαλλική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί το 2019 με ρυθμό 1,7%, τον υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, προκειμένου να πετύχει τον στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ το 2019. Απαντώντας, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019 είναι «περιορισμένη και αποτελεί εξαίρεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή