Πυρ και μανία με τους ηγέτες του Brexit ο Τουσκ

Πυρ και μανία με τους ηγέτες του Brexit ο Τουσκ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες για σήμερα διαβουλεύσεις της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες προς αναζήτηση υπέρβασης στο αδιέξοδο του Brexit, οι δύο πλευρές σκλήρυναν τη στάση τους, ενισχύοντας τους φόβους για μια χαώδη έξοδο, χωρίς συμφωνία.

Εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανής πρωθυπουργού δήλωσε, χθες, το απόγευμα ότι αν η Ε.Ε. επιθυμεί όντως να αποτραπεί αυτό το απευκταίο ενδεχόμενο, τότε θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο συμφωνίας, ιδιαίτερα στο θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Το «φιάσκο»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει ότι «η Ε.Ε. των “27” δεν κάνει κάποια καινούργια προσφορά στη βρετανική κυβέρνηση», πέρα από το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο ήδη έχει συνομολογηθεί από Βρυξέλλες και Λονδίνο, αλλά καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξομολογήθηκε ότι έχει εγκαταλείψει πλέον τις ελπίδες για ανάκληση του Brexit και ότι προτεραιότητά του είναι πλέον να αποτραπεί το «φιάσκο» μετά την αναπότρεπτη, κατά τα φαινόμενα, έξοδο. Η τοποθέτησή του αυτή κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ συνοδεύθηκε από την εξής εμπρηστική δήλωση: «Αναρωτιέμαι τι είδους ειδική θέση στην κόλαση πρέπει να υπάρχει για όσους προώθησαν το Brexit χωρίς να διαθέτουν ούτε ένα χονδροειδές σχέδιο για την ασφαλή διεκπεραίωσή του». Οπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του Τουσκ προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στο Λονδίνο. Η επικεφαλής των Συντηρητικών στη Βουλή τη χαρακτήρισε «μάλλον απαράδεκτη και επονείδιστη», ενώ εκπρόσωπος του Ενωτικού Κόμματος DUP (συμμάχων της Μέι από τη Βόρεια Ιρλανδία) αποκάλεσε τον Τουσκ «διαβολικό ευρωμανιακό».

Τα σενάρια

Βρετανικές εφημερίδες συντηρούν σενάρια περί ενδεχόμενης συμβιβαστικής λύσης της τελευταίας στιγμής. Ρεπορτάζ των Times αναφέρει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ πιέζει Λονδίνο και Δουβλίνο να έρθουν σε συμβιβασμό, επιλύοντας το επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τη Sun, η ιαπωνική εταιρεία Fujitsu έχει προσφέρει μια τέτοια λύση για τον έλεγχο των εμπορευμάτων χωρίς την επιβολή «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στην ανεξάρτητη και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε χθες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και σειράς βρετανικών επιχειρήσεων, εάν τελικά οι εξελίξεις οδηγηθούν προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Στην ίδια ανακοίνωση, πάντως, η Standard & Poor’s εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει τελικά συμφωνία, καθώς Βρυξέλλες και Λονδίνο έχουν ισχυρούς λόγους να αναζητήσουν συμβιβασμό, αποφεύγοντας μια ρήξη που θα ήταν επιζήμια και για τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή