Η Intralot έχει χωρίσει στα δύο την πόλη της Ουάσιγκτον

Η Intralot έχει χωρίσει στα δύο την πόλη της Ουάσιγκτον

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πόλη της Ουάσιγκτον έχει διχάσει η ελληνική εταιρεία Intralot. Από τη μια, οι αρχές της περιοχής Κολούμπια και από την άλλη, όλοι οι υπόλοιποι πιέζουν ο καθένας από την πλευρά του στο θέμα της ανάθεσης (ή μη) της πλατφόρμας αθλητικού στοιχηματισμού στην ελληνική εταιρεία. Στην κόντρα έλαβε μέρος ακόμη και η εφημερίδα Washington Post, η οποία μάλλον τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης ανάθεσης.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες συντελείται η απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιγνίων των σχετικών με τον στοιχηματισμό προκαθορισμένης απόδοσης. Αυτό αφορά κατά κύριο λόγο στον αθλητικό στοιχηματισμό, ο οποίος μέχρι πέρυσι απαγορευόταν σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ. Πλέον με απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου ο αθλητικός στοιχηματισμός επιτρέπεται, αλλά κάθε πολιτεία θα πρέπει να επιλέξει τον τρόπο απελευθέρωσης της αγοράς.

Τα πρώτα βήματα ήταν ενθαρρυντικά. Μία από τις πρώτες πολιτείες όπου επιτράπηκε ο αθλητικός στοιχηματισμός ήταν το Νιου Τζέρσεϊ, στο οποίο μόνο τους πρώτους έξι μήνες τα στοιχήματα ξεπέρασαν το 1,2 δισ. δολ. (1,05 δισ. ευρώ). Ως συνέπεια πολλές πολιτείες –πιθανώς και 15– τώρα τρέχουν να υλοποιήσουν το άνοιγμα της αγοράς.

Η περιοχή της Κολούμπια είναι μία από αυτές. Μάλιστα, για να προλάβουν τις γειτονικές πολιτείες (Mέριλαντ, Βιρτζίνια), οι Αρχές εισάγουν τροποποίηση του κανονισμού προμηθειών έτσι ώστε το έργο να ανατεθεί στην εταιρεία που λειτουργεί τη λοταρία της πολιτείας, δηλαδή στην Intralot. Aν συμβεί αυτό, τότε η πολιτεία θα προσφέρει υπηρεσίες στοιχήματος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν γίνει διαγωνισμός, τότε η παροχή των υπηρεσιών θα ξεκινήσει το 2022. Στη τελευταία περίπτωση, η περιοχή της Κολούμπια εκτιμάται ότι θα απολέσει ετήσια έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω από 150 θέσεις εργασίας. Προχθές Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, οι αρχές κέρδισαν μια μάχη, έστω και οριακά. Η πρώτη ανάγνωση του νόμου που τροποποιεί τον κανονισμό προμηθειών υπερψηφίστηκε από επτά γερουσιαστές έναντι έξι που καταψήφισαν. Η δεύτερη και τελική ανάγνωση του νόμου αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι για την ελληνική εταιρεία η συγκεκριμένη ανάθεση είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς θα της δώσει προβάδισμα στην αμερικανική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαχειρίστηκε επί χρόνια το «Πάμε Στοίχημα» του ΟΠΑΠ και εν γένει έχει να επιδείξει καλό ιστορικό.

Πάντως, οι πολέμιοι αυτής της ανάθεσης ασκούν τεράστια πίεση να μην το αναλάβει η ελληνική εταιρεία. Η Washington Post δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον νόμο παρωδία. Δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι μέσω του συγκεκριμένου νόμου θα παραταθεί και το δικαίωμα διαχείρισης της λοταρίας, για το οποίο η εταιρεία εισπράττει 7 εκατ. δολ. (6,15 εκατ. ευρώ) ετησίως. Μάλιστα, αναφέρεται ότι πρόθεση είναι το νέο συμβόλαιο να οριστεί αμοιβή ως ποσοστό επί των κερδών, αντί της οριζόντιας αμοιβής των 7 εκατ. δολ. (6,15 εκατ. ευρώ) ετησίως που ισχύει σήμερα. «Αυτό θα σήμαινε βροχή χρήματος (για την Intralot)», αναφέρει ο συντάκτης της εφημερίδας Κόλμπερτ Κινγκ σε άρθρο της περασμένης Δευτέρας, πριν από την ψήφιση του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή