Προεκλογική η επίσκεψη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε διατυπώνεται ανοιχτά είτε κρύβεται στο πίσω μέρος του μυαλού, το ερώτημα γιατί ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε σε αυτή τη συγκυρία την Αγκυρα υφίσταται. Μερικοί το απαντούν με το «φτωχό» επιχείρημα ότι πήγε εκεί για να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και με αυτή την έννοια ήταν μία θετική απόφαση. Οι «δικοί» του το πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι θέλησε να επανεκκινήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απαλλαγμένος τώρα προφανώς από τον… «τουρκοφάγο» Π. Καμμένο και τον Ν. Κοτζιά με τις «περίεργες» απόψεις στο Κυπριακό. Μία τρίτη εκδοχή που ακούστηκε είναι ότι επισκέφθηκε τον Ερντογάν για να υπάρξει μία περίοδος ηρεμίας ενόψει εκλογών, όλων των ειδών εδώ, δημοτικών στην Τουρκία.

Ολα τα παραπάνω είναι εικασίες με μεγάλη δόση πολιτικής ορθότητας, που συχνά κρύβει τη λογική και την πραγματικότητα. Ολοι οι πολιτικοί συνδέουν την άσκηση εξωτερικής πολιτικής με το εσωτερικό μέτωπο, αλλά ο σημερινός Ελληνας πρωθυπουργός ειδικά, το κάνει αυτό στον υπερθετικό βαθμό. Αρα, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι κυρίως πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Αγκυρα, με την ελπίδα να κερδίσει πόντους από τις εικόνες του μαζί με τον Πατριάρχη στη Χάλκη και τον τουριστικό περίπατό του στην Αγία Σοφία στη Κωνσταντινούπολη. Πόντους πολύτιμους για την προεκλογική εκστρατεία του στην Ελλάδα, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ψήφοι των μουσουλμάνων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που συνήθως ψηφίζουν κατ’ επιταγή του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Αυτό, όμως, θα διαπιστωθεί στις εκλογές…

Περί αυτού πρόκειται. Στόχος του ήταν να βρεθεί στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη, να δημιουργηθούν προσδοκίες για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης –θέμα διεθνές που κατάφερε να το κάνει διμερές, αφού ο Ερντογάν φρόντισε να το συνδέσει με τους μουφτήδες στην ελληνική μουσουλμανική μειονότητα–, να πάει βόλτα και στην Αγία Σοφία, μπας και συγκινηθούν οι θρησκευόμενοι και ονειροπόλοι στην Ελλάδα και τον ψηφίσουν. Παρεμπιπτόντως, ενδεχομένως να έκανε και μία κουβέντα με τον Πατριάρχη για τους παπάδες που τους θέλει εκτός Δημοσίου για να διευκολυνθούν οι πελατειακές προσλήψεις. Για να προλειάνει το έδαφος πήγε, άλλωστε, ο «Ρωμιός» Γαβρόγλου στο Φανάρι.

Από την άλλη πλευρά, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν προκλήθηκε κάποια μεγάλη ζημιά από την επίσκεψη και ότι το «ουφ» που ακούστηκε από πολλά χείλη αφορά μόνο τις δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν. Η Αγκυρα παρουσίασε την ατζέντα των συζητήσεων την προηγουμένη της επίσκεψης διά στόματος Καλίν και όλα είχαν να κάνουν με τουρκικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις, επικήρυξε τους οκτώ αξιωματικούς που βρήκαν άσυλο στην Ελλάδα, λίγα λεπτά πριν φτάσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ και η τετ α τετ συνομιλία Ερντογάν – Τσίπρα κράτησε 2,5 ώρες χωρίς να γνωρίζει κανείς τι έλεγαν. Για το Αιγαίο, το Κυπριακό, τα ενεργειακά, τον ΤΑΡ, τον Turkish Stream, τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο, την υφαλοκρηπίδα, τα «νησιά»! Επ’ αυτών θα χαραχθεί δηλαδή ο «οδικός χάρτης»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή