Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για την κύρωση πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για την κύρωση πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τόσκα να καλεί τα κόμματα "ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας" και τους εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο και της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδο να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η συζήτηση του «Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

«Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή».

«Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μαεκεδονικής εθνόητας» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος.

«Παράγωγο της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Ζήτημα πλειοψηφίας 3/5, δηλαδή ψήφιση με 180 ψήφους, έθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με την έναρξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, με αντικείμενο την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Η σημερινή κύρωση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει διαφορά με την προηγούμενη. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος.

Αυτό το ζητούμε διότι μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους.

Καθώς, πλέον, το κράτος αυτό δεν θα είναι τρίτο κράτος. Άρα, η συγκεκριμένη κύρωση αφορά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας», αιτιολόγησε τη θέση του ο κ. Καμμένος και προανήγγειλε ότι αυτό το θέμα επιφυλάσσεται να το θέσει και στην Ολομέλεια, αν χρειαστεί και με ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή να ψηφιστεί η σύμβαση με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Επίσης, ζήτησε από τα κόμματα να τοποθετηθούν επ' αυτού ώστε να καταγραφεί η άποψή τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτήν τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Για τα ζητήματα συνταγματικότητας αποφαίνεται η Ολομέλεια, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας και θύμισε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας είναι υπέρτερο από οτιδήποτε άλλο.

«Η διαδικασία που έχει αποφασιστεί θεωρεί ότι δεν έχει έδαφος το άρθρο 28 παρ. 2. Είναι πάγια ερμηνεία του Κανονισμού και του Συντάγματος. Όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, το 2009, όμορο κράτος, επίσης, για το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί αυτή η επιχειρηματολογία, δεν είχε τεθεί ζήτημα 3/5», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μάλιστα, τόνισε ότι το Σύνταγμα ζητά πλειοψηφία 3/5 όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς και παραχωρεί αρμοδιότητες. Η άποψη της κυβέρνησης, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ότι η διαδικασία προχωρά με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος.

Το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζει ότι «οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».

«Το θέμα που θέτει σήμερα ο κ. Καμμένος το είχε θέσει και στην Ολομέλεια κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το είχαμε αποκρούσει ως παράταξη», επισήμανε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες κυρώσεις συμβάσεων που προχώρησαν με το άρθρο 28 παρ. 1, παρατηρώντας ότι αυτή η διάταξη είναι μονόδρομος με δεδομένη την πάγια στάση που έχει τηρήσει η Βουλή.

«Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να μπλοκάρει τις διαδικασίες όταν η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Ιούνιο. Τότε προσποιήθηκε πως δεν καταλάβαινε την ουσία της πρότασης δυσπιστίας. Επομένως, η τότε ευκαιρία αναστολής της μοιραίας πορείας προς τις Πρέσπες χάθηκε εξαιτίας της στάσης του. Σήμερα, αυτό που λέει στερείται πολιτικής νομιμοποίησης», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως συμπλήρωσε, και στο θεσμικό επίπεδο, «μέχρι τώρα η Βουλή ψήφιζε όλες τις εντάξεις στο ΝΑΤΟ με το άρθρο 28 παρ. 1, όπως έγινε και με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ σε χρόνο που ο κ. Καμμένος ήταν μέλος της πλειοψηφίας».

«Η Αλβανία δεν μπήκε με το άρθρο 28 παρ. 1; Η Βουλγαρία παλαιότερα; Αλλά όταν δίνετε στους Αμερικανούς βάσεις drones στο κέντρο της Ελλάδας, είναι συνταγματικό; Δεν είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Κατασκοπεία σε όλη την Ελλάδα; Όταν δίνετε καινούργια βάση στο Στεφανοβίκειο; Στην Αλεξανδρούπολη; Αυτά δεν είναι εκχώρηση κυριαρχίας; Τι είναι;», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστηρίζοντας ότι γι' αυτά δεν έγινε ποτέ συζήτηση στη Βουλή.

«Εμείς είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε καταθέσει πρόταση κατάργησης του άρθρου 28. Να μην παραχωρείται καμία κυριαρχία της χώρας και να είναι η Ελλάδα μια ανεξάρτητη χώρα», είπε ο κ. Παφίλης.

«Το θέμα είναι να θωρακίσουμε μια ορθή διαδικασία. Παρέλκουν οποιαδήποτε επιχειρήματα περί συνταγματικότητας. Δεν είναι αρμοδιότητά μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Με την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας, ζήτησε να αποφευχθούν προσωπικοί χαρακτηρισμοί και ύβρεις που δεν έχουν θέση στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή