Το ISIS πλέον ελέγχει λιγότερο από το 1% του «χαλιφάτου» του σύμφωνα με διεθνή συνασπισμό δυνάμεων

Το ISIS πλέον ελέγχει λιγότερο από το 1% του «χαλιφάτου» του σύμφωνα με διεθνή συνασπισμό δυνάμεων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει σήμερα λιγότερο από το 1% των εδαφών του «χαλιφάτου» του, που ανακήρυξε πριν από περίπου πέντε χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής συνασπισμός που υπό τις ΗΠΑ που μάχεται κατά του ΙΚ.

Από το απόγειο του το 2014 και έπειτα, το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» συρρικνώνεται διαρκώς από αλλεπάλληλες συντριβές του στο πεδίο μαχών σε Συρία και Ιράκ.

Οι τζιχαντιστές σήμερα έχουν στριμωχθεί σε μια τελευταία σπιθαμή γης στην ανατολική Συρία, στοχοθετημένοι από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την αραβο-κουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τη διεθνή συμμαχία.

Στη Συρία, αυτές οι «συμμαχικές δυνάμεις» έχουν πλέον «απελευθερώσει περίπου το 99,5% των εδαφών που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος», επισήμανε ο συνασπισμός.

«Καθώς συνεχίζουμε να σπρώχνουμε τους υπόλοιπους τζιχαντιστές σε ολοένα και μικρότερα εδάφη- που περιορίζονται πλέον σε λιγότερο από το 1% του αρχικού χαλιφάτου τους- επιχειρούν να αποδράσουν μπαίνοντας στο πλήθος με αθώες γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Αυτές οι τακτικές δεν θα έχουν αποτέλεσμα», διεμήνυσε στην ανακοίνωση ο υποδιοικητής της συμμαχίας, Βρετανός στρατηγός Κρίστοφερ Γκίκα.

Οι SDF διεξάγουν σήμερα επιχείρηση στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ εναντίον του ύστατου προπυργίου του ΙΚ κοντά στα ιρακινά σύνορα. Η επίθεσή τους προσωρινά σταμάτησε για κάποιες μέρες, καθώς οι μαχητές στο πεδίο ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Από την έναρξη της επιχείρησης τον Δεκέμβριο, περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από αυτό το τελευταίο οχυρό του ΙΚ, κυρίως μέλη των οικογενειών των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσά τους βρίσκονται περίπου 3.400 τζιχαντιστές.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει επίσημη ανακοίνωση για την άμεση «απελευθέρωση» του «100%» των εδαφών που ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, υποσχόμενος στους συμμάχους του που συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον ότι η μάχη θα συνεχιστεί.

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, που ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ο Τραμπ, πολλοί αμερικανοί αξιωματικοί έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανασυγκρότησης του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή