Τέλος στο ανοδικό σερί του Χ.Α. με πτώση 1,41%

Τέλος στο ανοδικό σερί του Χ.Α. με πτώση 1,41%

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στα χαμηλά ημέρας και με σημαντική πτώση έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο, χάνοντας και πάλι τις 650 μονάδες και ακολουθώντας την επιδείνωση στις διεθνείς αγορές, με τους αγοραστές να πατούν «φρένο» ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες ανόδου, ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο. Η εξέλιξη της συνεδρίασης της Τετάρτης οπότε ο Γενικός Δείκτης έχασε τα υψηλά κέρδη που σημείωνε και έκλεισε μια ανάσα από τα χαμηλά ημέρας, είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τη χθεσινή συνεδρίαση, κάνοντας προφανή την «κόπωση» της αγοράς κοντά στις 660 μονάδες και δημιουργώντας περιθώριο για ρευστοποιήσεις.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 645,16 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,36%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,77% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,85% στις 397,87 μονάδες. Η Τράπεζα Πειραιώς δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις μετά την υπεραπόδοση του 4ημέρου (+34%) σημειώνοντας πτώση 7,07%, η Eurobank έκλεισε στο -3,27%, η Alpha Bank στο -2,65% και η Εθνική υποχώρησε κατά 1,02%.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για σοβαρή επιβράδυνση της Ευρωζώνης, αλλά και η κατοχύρωση κερδών που προέκυψαν από την πρόσφατη ανοδική κίνηση, φρέναραν την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η επισήμανση ότι η συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση της ασθενούς ανάπτυξης πέριξ του 2%, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για το τρέχον εκλογικό έτος παροχών. Επιπροσθέτως, η αναμενόμενη αλλαγή στους δείκτες MSCI στις 11/2/19 με φημολογία περί ενίσχυσης της παρουσίας των κινεζικών μετοχών, με αντίστοιχη μείωση της βαρύτητας και των ελληνικών τίτλων, επιδρά αρνητικά στη σημερινή εικόνα της αγοράς. Πάντως, όσο πιο γρήγορα λυθεί το θέμα του τραπεζικού κλάδου, τόσο πιο γρήγορα θα αναπνεύσουν η κεφαλαιαγορά και η οικονομία.

«Οσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές και αναλύοντας ιστορικά δεδομένα του Χ.Α. από το 1981, εκτιμούμε ότι ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα υπέρ “φιλοεπενδυτικών πολιτικών” θα επιδράσει θετικά και στο ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και βραχυπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί τραγικά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή