Εντονο παρασκήνιο για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Ερυθρού Σταυρού

Εντονο παρασκήνιο για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Ερυθρού Σταυρού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ούτε εισαγωγικές εξετάσεις…» λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου οι 102 υποψήφιοι για τις 21 θέσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν εγγραφεί πάνω από 5.000 μέλη σε μια πρωτοφανή –για ορισμένους ύποπτη– πλημμυρίδα νέων μελών. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι η εγγραφή στοιχίζει 10 ευρώ και άλλα 10 η συνδρομή, ένας συνομιλητής της «Κ», μέλος της απερχόμενης διοίκησης, υπολόγισε ότι μπορεί κανείς «με 60.000 ευρώ να αγοράσει» το ιστορικό σωματείο.

Αποδείξεις πάντως για τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν υπάρχουν. Με το νέο καταστατικό δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί προκειμένου να γραφτεί κάποιος μέλος για τις εκλογές που θα γίνουν σε δέκα μέρες. Πάντως, έλεγχος δεν υπήρξε ούτε για τους υποψηφίους που έπρεπε να καταθέσουν πιστοποιητικά ποινικού μητρώου, χωρίς ωστόσο να ελέγχονται από κάποια επιτροπή, η οποία συνεστήθη εκ των υστέρων. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης, που επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Αθήνα, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη γρήγορη έγκριση του νέου καταστατικού και τις αρχαιρεσίες σε ένα σωματείο που δεν είναι πλέον «κλειστό κλαμπ», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι έχει εικόνα για όσα γίνονται στο παρασκήνιο. H διεθνής οργάνωση της ομοσπονδίας των Ερυθρών Σταυρών έχει αποφασίσει να αναστείλει τη συμμετοχή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μια απόφαση που αναμένεται να επανεξετάσει ανάλογα με το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών. Αν αυτές ολοκληρωθούν επιτυχώς, ο ΕΕΣ θα έχει ανταποκριθεί και στα τρία προαπαιτούμενα της διεθνούς ομοσπονδίας.

Στην αναμέτρηση για τον έλεγχο της νέας διοίκησης την πλειοψηφία διεκδικούν οι ομάδες γύρω από τους πρώην προέδρους Α. Αυγερινό και Ν. Οικονομόπουλο, που αλληλοκατηγορούνται για τον τρόπο με τον οποίο διηύθυναν το σωματείο. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν εγγράψει εκατοντάδες μέλη από τις τάξεις των εθελοντών από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Περίπου 400 μέλη έχει «γράψει» και ένα μέλος του Δ.Σ. από πόλη της Θεσσαλίας, που υποστηρίζεται από το περιβάλλον πρώην υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή. Δέκα μέρες πριν από τις αρχαιρεσίες, οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν κυκλοφορήσει έγγραφα που αφορούν την προηγούμενη διαχείριση του σωματείου, επιχειρώντας να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων υποψηφίων:

• Ενα από αυτά αφορά ενοικιαστήριο συμβόλαιο στο κλιμάκιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που φαίνεται ότι για λόγους που είχαν σχέση με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του ελληνικού σωματείου είχε γίνει προσπάθεια να καταβληθεί χωρίς να γράφεται στα βιβλία.

• Μια άλλη έγγραφη καταγγελία που έχει φτάσει στην εισαγγελία αφορά την αντιδικία του ΕΕΣ με το ελληνικό Δημόσιο σε δίκη που δικάσθηκε ερήμην (χωρίς την παρουσία του ΕΕΣ).

Το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί χωρίς να σχολιάζει τις εξελίξεις έχοντας πάντα στην «τσέπη» του τη δέσμευση του νέου καταστατικού, σύμφωνα με την οποία αν διαλυθεί το σωματείο η περιουσία του περιέρχεται στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή