Βρετανία: Υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη η BoE

Βρετανία: Υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη η BoE

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο 50 ημέρες έως τις 29 Μαρτίου, οπότε αναμένεται επισήμως να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε., και με την πιθανότητα χαοτικής εξόδου χωρίς συμφωνία να αυξάνεται διαρκώς, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) σκιαγραφεί τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας στη βρετανική οικονομία. Χθες αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη, ενώ προέβλεψε σοβαρή μείωση των επενδύσεων και των αμοιβών των εργαζομένων.

Η εκτίμησή της τώρα είναι πως το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,2% ενώ μόλις τον Νοέμβριο μιλούσε για ανάπτυξη 1,7%. Είναι η πλέον δραματική υποβάθμιση προβλέψεων στην οποία έχει προβεί η Τράπεζα μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016. Μιλάει, άλλωστε, για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων επεκτείνεται, άλλωστε, και στο επόμενο έτος, για το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 1,5% ενώ τον Νοέμβριο μιλούσε για 1,7%. Η Τράπεζα τόνισε, πάντως, πως οι προβλέψεις πρέπει να επικαιροποιηθούν «όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το πώς θα γίνει η έξοδος από την Ε.Ε.». Σύμφωνα μάλιστα με τεχνική ανάλυση της Τράπεζας, σε περιβάλλον λιγότερης αβεβαιότητας η ανάπτυξη θα ήταν ισχυρότερη και θα έφτανε στο 1,6% φέτος και στο 2,2% το 2020.

Παρουσιάζοντας τις απαισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις, ο επικεφαλής της Τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ, απέδωσε τη δυσοίωνη εικόνα της βρετανικής οικονομίας στην αβεβαιότητα γύρω από το τι θα συμβεί τελικά στις 29 Μαρτίου και ποια θα είναι η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με τους εταίρους της στην Ε.Ε. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε «η ομίχλη του Brexit καλλιεργεί εντάσεις», ενώ προειδοποίησε με έμφαση πως η βρετανική οικονομία δεν είναι έτοιμη για μια έξοδο χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο. Προσέθεσε, άλλωστε, πως μια χαοτική έξοδος είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πτώση του βρετανικού ΑΕΠ. Παράλληλα με τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Τράπεζα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια της στερλίνας στο 0,75%. Στο επίπεδο αυτό τα έχει αυξήσει από τον περασμένο Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό και την υποχώρηση του νομίσματος.

Ο κ. Κάρνεϊ τόνισε πως ενδέχεται να αναγκαστεί η Τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις προκάλεσαν προσωρινή υποχώρηση της στερλίνας, που αρχικά διολίσθησε στο 1,2944 δολάριο για να ανακάμψει αργότερα. Το βράδυ κυμαινόταν στο 1,2974 δολάριο. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι η τελευταία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που υιοθετεί απαισιόδοξη στάση. Εχουν προηγηθεί οι τουλάχιστον επιφυλακτικές τοποθετήσεις τόσο από πλευράς της ΕΚΤ όσο και από την αμερικανική Federal Reserve.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή