Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: Μοιάζουμε πολύ Ελληνες και Τούρκοι – Ο παππούς μου ήταν από την Κωνσταντινούπολη

Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: Μοιάζουμε πολύ Ελληνες και Τούρκοι – Ο παππούς μου ήταν από την Κωνσταντινούπολη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TGRT Haber χαρακτήρισε σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για κοινά σημεία Ελλήνων και Τούρκων, αποκαλύπτοντας ότι ο παππούς του γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Νομίζω σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί το οποίο βρίσκεται η Σχολή.  Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχθηκαν φιλικά, αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα πως χωρίς να υπάρχει φόβος και μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί»  υπογράμμισε.

«Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα  φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην  κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα φαγητά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Δηλαδή πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πορσφυγικό τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. «Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και  τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Κυρίως η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό σε επίπεδο ΕΕ κάνω πολλές προσπάθειες» σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι προσπαθεί, σε επίπεδο ΕΕ από τους ομολόγους του, να βρεί στήριξη για το θέμα αυτό, «και για μας, αλλά και για την Τουρκία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή