Πρωτοβουλία κατά του αντισημιτισμού

Πρωτοβουλία κατά του αντισημιτισμού

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την καταπολέμηση του αντισημιτισμού σε όλη την Ευρώπη θεωρεί ως μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ρουμάνα πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαία υπεύθυνο για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, Καταρίνα φον Σνουρμπάιν, η κ. Ντάντσιλα δεσμεύθηκε στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, προσχέδιο του οποίου πρόκειται να παρουσιάσει στην ημερίδα στις Βρυξέλλες με την παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στις 11 Μαρτίου, η Ρουμανία θα φιλοξενήσει συνέδριο για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Η Ρουμανία έχει καταστεί πρωτοπόρος στην προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, με τη ρουμανική κυβέρνηση να προωθεί τη δημιουργία μουσείου του Ολοκαυτώματος στο Βουκουρέστι.

Η έρευνα

Αφορμή για τις προσπάθειες αυτές της ρουμανικής προεδρίας της Ε.Ε. έδωσε η δημοσιοποίηση ανησυχητικής έρευνας στα τέλη Ιανουαρίου, η οποία έδειχνε ότι οι κυβερνήσεις ορισμένων από τα κράτη-μέλη της Ενωσης στην Ανατολική Ευρώπη αποπειρώνται συνειδητά να αποσιωπήσουν τον ρόλο των πολιτών τους στη γενοκτονία των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Πολλές κυβερνήσεις της Ε.Ε. αποκαθιστούν τη φήμη συνεργατών των ναζί και εγκληματιών πολέμου, αποσιωπώντας τον ρόλο τους στην εξόντωση των Εβραίων», αναφέρει η έκθεση αναθεώρησης του Ολοκαυτώματος, που εκπόνησαν ιστορικοί των Πανεπιστημίων Γέιλ και Γκρινέλ. Πιο έντονα καταγράφεται το παραπάνω φαινόμενο σε Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία και Λιθουανία.

Σε δημοσκόπηση του Eυρωβαρόμετρου από τα τέλη Ιανουαρίου, 50% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων αναφέρει ότι ο αντισημιτισμός αποτελεί πρόβλημα στη χώρα του, ενώ 90% των Ευρωπαίων Εβραίων δηλώνει ότι ο αντισημιτισμός έχει ενισχυθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή