Συναγερμός για τους θανάτους από γρίπη

Συναγερμός για τους θανάτους από γρίπη

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η επιδημική έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, η οποία έως σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39 άτομα, που στην πλειονότητά τους δεν είχαν εμβολιαστεί αν και ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Μεταξύ των θυμάτων της γρίπης και ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τα 21 από τα συνολικά 39 περιστατικά με τραγική κατάληξη, ενώ περισσότεροι από 50 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω επιπλοκών της γρίπης. Η Ελλάδα είναι μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι χώρες της Ευρώπης στις οποίες, αυτή την περίοδο, καταγράφεται η υψηλότερη δραστηριότητα γρίπης, με σχεδόν έναν στους δύο ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα, να έχουν προσβληθεί από τη νόσο και όχι από άλλη ίωση.

Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν για άλλη μία φορά τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ο οποίος –όπως τονίζουν– μπορεί να γίνει ακόμα και τώρα. Επίσης συστήνουν την έγκαιρη, εντός 48ώρου, αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ειδικά από ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και όσους εμφανίσουν βαριά συμπτώματα και επιπλοκές της νόσου. «Η γρίπη κάθε χρόνο θερίζει. Είναι εδώ. Μας δείχνει τα δόντιά της. Αυτό που χρειάζεται από τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές είναι επαγρύπνηση», τόνισε χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε χρόνο στην Ευρώπη σημειώνονται 30.000-40.000 θάνατοι λόγω γρίπης, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 10%-15% του πληθυσμού προσβάλλεται από τη νόσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο κ. Τσιόδρας και η υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σταθερά αυξημένη, και σε αντίστοιχα επίπεδα με προηγούμενα έτη κατά τα οποία είχε επικρατήσει η «πανδημική» γρίπη Α (Η1Ν1). Από τον Οκτώβριο έως και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 165 ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω σοβαρής νόσησης από γρίπη με τους 60 εξ αυτών να παρέμεναν –τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα– στην εντατική. Συνολικά έως σήμερα εννέα παιδιά έχουν νοσηλευθεί στην εντατική λόγω γρίπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2015-2016, όταν είχε επίσης επικρατήσει η πανδημική γρίπη Α (Η1Ν1), είχαν δηλωθεί συνολικά 408 σοβαρά περιστατικά γρίπης και 197 θάνατοι.

Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς που νόσησαν σοβαρά, ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί, γεγονός που αποδεικνύει την σημασία του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νόσου. Τη σημασία αυτή φαίνεται να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι πολίτες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση, από τις αρχές Οκτωβρίου 2018 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2018 συνταγογραφήθηκαν στη χώρα μας 1.761.299 αντιγριπικά εμβόλια –κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με άσθμα και διαβητικούς– έναντι 1.660.838 την περυσινή περίοδο γρίπης και μόλις 924.073 την περίοδο 2015-2016.

Συνολικά εφέτος εισήχθησαν στη χώρα 2.226.530 δόσεις εμβολίων, οι οποίες έχουν εξαντληθεί. Οπως ανέφερε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας του υπ. Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, το υπουργείο εξασφάλισε την προμήθεια επιπλέον 50.000 δόσεων εμβολίων και οι οποίες αναμένεται να διατεθούν στα φαρμακεία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια αντιιικών φαρμάκων.

Κλίνες εντατικής

Σχολιάζοντας την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία και κυρίως οι ΜΕΘ λόγω της γρίπης η οποία αυξάνει τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι «ποτέ δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι από τον αριθμό των κλινών εντατικής», σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ενεργών κλινών είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μπασκόζος, σε λειτουργία είναι 552 κλίνες εντατικής και 63 είναι ανενεργές. Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι τις τελευταίες ημέρες σε καθημερινή βάση κατά μέσον όρο 65-70 ασθενείς μπαίνουν σε λίστα αναμονής για κλίνη εντατικής. Από αυτούς μικρός αριθμός καταφέρνει να εισαχθεί την ίδια ημέρα σε εντατική.

Οδηγίες προφύλαξης και αντιμετώπισης

Παραμονή στο σπίτι έως την πλήρη ανάρρωση. Εμβολιασμός, ακόμα και τώρα, των ατόμων άνω των 60 ετών, των παιδιών και ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις, των εγκύων και των παχύσαρκων. Αποφυγή συγχρωτισμού και αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί γιατροί για την προστασία των πολιτών από τη γρίπη και η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλώς «θα κάνει τον κύκλο της» και θα περάσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς η γρίπη χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος και λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων. Ο παιδίατρος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ταχεία επίσκεψη στον γιατρό και η ενδεχόμενη λήψη αντιιικών απαιτείται σε δύο περιπτώσεις: όταν ο ασθενής ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση (ηλικιωμένοι, έγκυοι, άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.ά.) και όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Αυτά που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους ασθενείς είναι ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η δύσπνοια, τα λιποθυμικά επεισόδια, η σύγχυση, οι πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι και ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος. Ειδικά για τα παιδιά ανησυχητικά συμπτώματα είναι εκτός των προαναφερθέντων η κυάνωση, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η υπνηλία, η διέγερση ή οι σπασμοί καθώς και η επανεμφάνιση συμπτωμάτων έπειτα από μικρή περίοδο βελτίωσης.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Μαρία Θεοδωρίδου διεμήνυσε ότι οι παιδίατροι είναι αυτοί που θα κρίνουν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη θεραπεία των παιδιών και τόνισε ότι ο εμβολιασμός σε υγιή παιδιά δεν συστήνεται παρά μόνον σε περιπτώσεις που το παιδί κινδυνεύει να μεταδώσει τη νόσο σε ευπαθές άτομο (π.χ. εάν το υγιές παιδί έχει νεογέννητο αδελφάκι). Οι ειδικοί ξεκαθάρισαν επίσης ότι η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης και η ταυτοποίηση του τύπου του ιού δεν δίνουν επιπλέον πληροφορίες στον γιατρό για τη θεραπεία που θα συστήσει.

Μέτρα στα σχολεία

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνέστησε χθες ψυχραιμία και στους γονείς με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, χαρακτηρίζοντας τη φετινή επιδημία μία ευκαιρία για βιωματική εκπαίδευση των παιδιών στην τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής που θα τους προφυλάσσουν από ιογενείς παθήσεις. Διευκρίνισε δε ότι κλείσιμο των σχολείων λόγω της γρίπης δεν συνιστάται, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στα σχολεία είναι τα εξής:

• Παραμονή στο σπίτι για παιδιά και εκπαιδευτικούς που αρρωσταίνουν.

• Τήρηση μέτρων υγιεινής, όπως φτέρνισμα ή βήχας σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι και συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών.

• Αποφυγή της κοινής χρήσης μολυβιών, στιλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

• Καλός και συχνός αερισμός των σχολικών αιθουσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή