Χάκερ, καλλιτέχνες και διανοητές στη… Στέγη

Χάκερ, καλλιτέχνες και διανοητές στη… Στέγη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία δεκαετία έχει περάσει από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου Bitcoin, το οποίο κατέστησε για πρώτη φορά δυνατή τη διενέργεια ασφαλών συναλλαγών σε ένα ψηφιακό νόμισμα χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη μιας κεντρικής «τράπεζας» ή κάποιου είδους διαχειριστή, και μολονότι η ταυτότητα του μυστηριώδους εφευρέτη του παραμένει άγνωστη, τα bitcoins χρησιμοποιούνται πλέον από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, η τεχνολογία Blockchain, που επιτρέπει την κρυπτογραφημένη καταγραφή συναλλαγών και οικονομικών στοιχείων μεταξύ υπολογιστών εξασφαλίζοντας ότι κάθε μονάδα αξίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, έχει εφαρμογές εντός και εκτός του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλάδου, όπως για παράδειγμα στα videogames και τη μουσική βιομηχανία. Και για κάποιους το Βlockchain αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για τη δημιουργία κοινοτήτων απαλλαγμένων από ιεραρχικές δομές και θεμελιωμένων στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης για διανοητές, καλλιτέχνες και χάκερ που χρησιμοποιούν ή μελετούν αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία. Κύριος στόχος του φεστιβάλ «Blockchain: Utopia or U–turn? » είναι η εμπλοκή του ελληνικού κοινού σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το μέλλον των συναλλαγών αλλά και της ίδιας της παγκόσμιας κοινωνίας. Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες γύρω από το θέμα «Μια εισαγωγή στο blockchain, το χρήμα και τα χρηματοοικονομικά υψηλής τεχνολογίας», ενώ την Κυριακή οι προσκεκλημένοι θα αναδείξουν τις δυνατότητες του blockchain ως «μορφή διακυβέρνησης, δικαίου και κοινωνικής ενδυνάμωσης». Μεταξύ άλλων, ο προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού και media artist Denis Jaromil Rojo θα μιλήσει για το Bitcoin, η κοινωνιολόγος Saskia Sassen θα αναφερθεί σε «Ληστρικούς σχηματισμούς ντυμένους με κοστούμια της Γουόλ Στριτ και αλγοριθμικά μαθηματικά», ο αρθρογράφος και ερευνητής Brett Scott θα εστιάσει στο «Οραμα ενός Λεβιάθαν της τεχνολογίας: η μάχη των ιδεολογιών του blockchain» και ο νομικός Δημήτρης Βουράκης θα θέσει το ερώτημα «Κώδικας = Δίκαιο;».

Ακολουθούν, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου οι ενότητες «Εφαρμογές blockchain και προβληματισμοί στις τέχνες» και «Μια κριτική στις τεχνολογίες blockchain», ενώ ένα cryptorave πάρτι θα διεξαχθεί το Σάββατο 16/2 σε χώρο ο οποίος θα αποκαλυφθεί μόνο σε όσους προσφέρουν τη «δύναμη του υπολογιστή τους» για να συμβάλουν στη δημιουργία μιας «κοινότητας αμοιβαίας εμπιστοσύνης» (περισσότερα στο sgt.gr). To συγκεκριμένο πρότζεκτ αποτελεί καρπό μιας συνεργασίας μεταξύ των καλλιτεχνικών ομάδων !Mediengruppe Bitnik και Omsk Social Club. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή