Caprese με μανταρίνι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το ζαχαροπλαστείου του νέου τεύχος του Γαστρονόμου. Δοκιμάστε πρώτοι!

H Caprese είναι ένα ναπολιτάνικο υγρό κέικ σοκολάτας, το οποίο έχει ως βάση το αμύγδαλο. Στη δική μας παραλλαγή το εμπλουτίζουμε με βρασμένες και πολτοποιημένες φλούδες από μανταρίνια, αλλά και χυμό πορτοκαλιού, τα οποία το κάνουν πιο υγρό και μαλακό. Χρησιμοποιούμε επίσης λευκή αντί για μαύρη σοκολάτα, την οποία δεν θα αντιληφθείτε στη γεύση, ωστόσο δίνει στο κέικ περισσότερη λιπαρότητα και βουτυράτη υφή.

Υλικά

  • 200-210 γρ. φλούδες από μανταρίνια (μπορούμε να τις συγκεντρώσουμε σιγά σιγά: κάθε φορά που τρώμε μανταρίνια, θα κρατάμε τις φλούδες στο ψυγείο)
  • 50 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • 3 αυγά
  • 230 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ (ή λίγα λίγα στο μούλτι) μέχρι να γίνουν σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα – ενίοτε πωλείται ως «αλεύρι αμυγδάλου»)
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 100 γρ. λευκή σοκολάτα, λιωμένη σε μπεν μαρί και διατηρημένη ζεστή λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα ή ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί

Διαδικασία:

Πλένουμε τις φλούδες από τα μανταρίνια και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσουν (δοκιμάζουμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι – θα πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία). Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και, αφού κρυώσουν, τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το 1/3 της ζάχαρης, μέχρι να γίνουν πολτός. Τον αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη, τα αυγά, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε τη λιωμένη και ζεστή σοκολάτα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 18 εκ. (αν θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς τη γλουτένη, δεν αλευρώνουμε τη φόρμα, απλώς στρώνουμε στον πυθμένα της ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά με 1 ώρα (δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στα 45 λεπτά και, αν βγει λερωμένο με νωπή ζύμη, συνεχίζουμε το ψήσιμο). Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και, αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Μυστικό: Μπορούμε να διπλασιάσουμε τη δόση (το μπέικιν πάουντερ θα παραμείνει 1 κουτ. γλυκού) αν θέλουμε να φτιάξουμε το γλυκό σε φόρμα διαμέτρου 24 εκ./για 12 μερίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή