Μια «ντριμ τιμ» για την Αθήνα

Μια «ντριμ τιμ» για την Αθήνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Το προχθεσινό ντιμπέιτ των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας στον «Ιανό» ήταν ό,τι πιο χρήσιμο έχουμε παρακολουθήσει εδώ και καιρό. Ηταν χρήσιμο γιατί ήταν πολιτισμένο, είχε κανόνες στους οποίους υπάκουσαν οι τέσσερις υποψήφιοι, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης, Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Σοφιανός, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα της συζήτησης αλλά και τη σειρά των θεμάτων που είχε καθορίσει η έμπειρη δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα. Ετσι, ακούσαμε τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τα σχέδια που έχουν για την ταλαιπωρημένη Αθήνα, μέσα σε πλαίσιο ευπρέπειας και διαλόγου ουσίας για ζητήματα εξαιρετικά κρίσιμα στην καθημερινότητα του πολίτη.

Η ασφάλεια στην πόλη γενικότερα, το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο στα Εξάρχεια ειδικότερα, η καθαριότητα, τα οικονομικά του δήμου, τα ναρκωτικά, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ήταν οι βασικές θεματικές ενότητες. Αναδείχθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και αρκετές συγκλίσεις.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το μεταναστευτικό. Το πώς επηρεάζει την πρωτεύουσα και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει καλύτερη η διαχείρισή του. Υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να πιστεύει ότι μπορεί να το διαχειριστεί μόνος του ο Μπακογιάννης ή ο Ηλιόπουλος;

«Δεν θα φύγουν οι μετανάστες. Δεν θα εξαφανιστούν», είπε μεταξύ άλλων ο Π. Γερουλάνος. «Η πραγματικότητα είναι ότι θα ζήσουμε μαζί τους και εμείς και τα παιδιά μας. Και το θέμα είναι πώς οι άνθρωποι αυτοί θα ενταχθούν με τον καλύτερο τρόπο μέσα στην κοινωνία μας». Υπάρχει κάποιος που δεν συμφωνεί με αυτή την τοποθέτηση; Κάποιος που δεν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των πολιτικών ένταξης, τις οποίες υπογράμμισε όχι μόνον ο Π. Γερουλάνος αλλά και ο Ν. Ηλιόπουλος, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της γλωσσομάθειας και των πολιτικών απασχόλησης; Ας σταθούμε για λίγο και στο θέμα της ασφάλειας.

Ποιος, αν αφήσει για λίγο στην άκρη τον ιδεολογικό του χρωματισμό, διαφωνεί με τον Ν. Σοφιανό, που είπε ότι στα Εξάρχεια «ο δήμος έχει παραιτηθεί από την πλατεία και τον λόφο του Στρέφη», ή με τον Κ. Μπακογιάννη, όταν για το ίδιο θέμα τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός συντονιστικού κέντρου όπου θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς;

Μίλησαν και οι τέσσερις υποψήφιοι για την καθαριότητα, που δεν είναι φυσικά μόνον η αποκομιδή σκουπιδιών, αλλά όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε ότι η πόλη έχει εγκαταλειφθεί. Για το ότι η Αθήνα είναι μια πόλη σκοτεινή. Για την ανάγκη δημιουργίας νησίδων πρασίνου και χώρων πολιτισμού.

Ο τρόπος να γίνουν όλα αυτά υπάρχει και εν μέρει αναδείχθηκε μέσα από τη χρήσιμη, όπως είπα στην αρχή, συζήτηση των υποψηφίων δημάρχων. Η εποχή θέτει δύσκολα και πολυδιάστατα προβλήματα τα οποία ζητούν ανάλογες απαντήσεις. Αυτές θα έρθουν μόνο μέσα από τη σύνθεση. Ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας, μέσα από μια «ντριμ τιμ» που και θα θέλει και θα μπορεί να συνεργάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή