Γαστρονομία στην… παρανομία

Γαστρονομία στην… παρανομία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​μουν καπνίστρια για αρκετά χρόνια. Είχα φτάσει να καπνίζω δύο πακέτα, και έκανα δυο τρεις προσπάθειες μέχρι να καταφέρω να σταματήσω το κάπνισμα. Ακόμη και σήμερα, στην ερώτηση αν καπνίζω, δεν απαντάω «το έκοψα» αλλά «όχι, ευχαριστώ». Γιατί φοβάμαι ότι σε σχέση με το κάπνισμα, δεν πρέπει να έχω βεβαιότητες.

Θυμάμαι κάποια υπέροχα βράδια με φίλους σε ωραία εστιατόρια ή ταβέρνες, να τρώμε, να γελάμε, να συζητάμε και να καπνίζουμε. Να κάνουμε αυτό το ωραίο τσιγάρο μετά το φαγητό. Κάπως έτσι κύλησα δύο φορές και ξανάπιασα το τσιγάρο – ένα θα κάνω, είπα. Ηταν μια ωραία βραδιά, μια ωραία παρέα, ένα ωραίο κρασί. Πέρασε καιρός μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι θα παρέμεναν το ίδιο ωραία και χωρίς τσιγάρο. Ας μην πλατειάζω όμως.

Δεν έχω καπνίσει εδώ και δύο χρόνια και όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να μη γίνω η γκρινιάρα που από εκεί που κάπνιζε σα φουγάρο, τώρα ενοχλείται και με την υποψία καπνού. Ομως δεν παύει να με ενοχλεί το ότι ίσως είμαστε η μοναδική χώρα –δεν ξέρω αν και στην Ιταλία είναι τόσο θεριακλήδες, αμφιβάλλω όμως– που έχουμε γράψει στα παλιά μας τα παπούτσια τον αντικαπνιστικό νόμο.

Σκεφθείτε πόσες φορές σας έχει τύχει να βρεθείτε σε επιχείρηση εστίασης και δίπλα σας να καπνίζουν. Πόσες φορές, όταν αραιώνει ο κόσμος βγαίνουν τα αυτοσχέδια τασάκια μέσα σε πιατάκια και αρχίζουν τα τσιγάρα χωρίς κανείς να ρωτάει κανέναν αν ενοχλείται και, κυρίως, με τους ιδιοκτήτες να κάνουν τα στραβά μάτια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακόμη και σε καλά εστιατόρια έχω συναντήσει την ίδια ακριβώς πρακτική, με τον μετρ να λέει συνωμοτικά στις παρέες «σε λίγο θα μπορείτε να καπνίσετε».

Σε μια χώρα που έχει 8 μήνες καλοκαιρία, είναι παράλογο να διαπραγματευόμαστε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που σερβίρουν φαγητό. Θα έπρεπε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες και οι πολυδιαφημισμένοι σεφ που έχουν την ευθύνη της κουζίνας, να μην επιτρέπουν το κάπνισμα. Είναι αστείο να κάνουν τα πάντα για να προβάλλουν μια εικόνα της επιχείρησής τους πρωτοποριακή, με ό,τι πιο καινούργιο εμφανίζεται ως μαγειρική τάση, με αφρούς, Wagyu και μοριακά κοκτέιλ, και την ίδια στιγμή να βάζουν βρεγμένες χαρτοπετσέτες σε φλιτζάνια του καφέ για να σβήνουν οι πελάτες τα τσιγάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή