Το Κονκλάβιο (08/02/19)

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαθαν συναίνεση

Και ξαφνικά έπαθαν… συναίνεση στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής. Οχι για το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά για το… Σύνταγμα (όχι της ΠΓΔΜ, επιμένω). Μάλιστα, προς επιβεβαίωση του καλού κλίματος, υπάρχουν και τεκμήρια: οικογενειακή φωτογραφία! Σε αυτήν απαθανατίστηκαν τέσσερα πρόσωπα που μετέχουν στην Επιτροπή. Θυμίζω ότι τα ίδια πρόσωπα συνυπήρξαν το προηγούμενο διάστημα στην Επιτροπή που συζητούσε τη συνταγματική αναθεώρηση. Στη φωτογραφία πόζαραν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Δουζίνας, ο Κώστας Τασούλας και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πληροφορούμαι δε ότι ο Λοβέρδος αναγνώρισε στον Κατρούγκαλο τόλμη και συναινετική διάθεση στη θητεία του. Ο δε Τασούλας την ώρα που γινόταν το «κλικ» ξεκαθάρισε ότι συμμετέχει επειδή ισχύει το «φωτογραφίζομαι, άρα υπάρχω». Ψέματα;

Αλέξανδρος ο Ελλην

Δεν ξέρω αν πρέπει να το εκλάβω ως γερμανική επιβεβαίωση του γεγονότος ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας και ανήκει στην Ελλάδα. Ή ως παραδοχή της αλυτρωτικής στάσης που τηρούσε μέχρι πρότινος η σκοπιανή ηγεσία, όπερ μπορεί να σημαίνει ότι ουδείς αποκλείει να επιστρέψει ξανά στις παλιές «κακές» συνήθειες. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι στην κλειστή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΕΛΚ στην Αθήνα που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη «Μεγάλη Βρεταννία», ο Ελμπαρ Μπροκ έκανε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής περίπου είπε ότι πρέπει να γίνει σαφές στους Σκοπιανούς ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και η Αρχαία Μακεδονία ανήκουν στην Ελλάδα.

Αυστηρά κριτήρια

Και διεμήνυσε ότι αλυτρωτικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν αποδεκτές, ειδικά κατά την ενταξιακή διαδικασία της… Βόρειας Μακεδονίας. Θυμίζω ότι ο Μπροκ, επί σειράν ετών πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και προερχόμενος από το CDU, είναι και συνομιλητής της Αγκελα Μέρκελ. Εξ ου και όσα είπε, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα κριτήρια ένταξης της γειτονικής χώρας θα είναι σοβαρά και δεν θα γίνουν εκπτώσεις, έχουν μεγαλύτερη σημασία αν τεθούν στο ευρύτερο πλαίσιο. Σημειώνω ότι «πηγαδάκι» με τον Μπροκ για αρκετή ώρα είχε στους διαδρόμους της «Μεγάλης Βρεταννίας» ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν μου κάνει εντύπωση.

Kάν’ το όπως το Podemos

Ετερο θέμα που ακούω ότι απασχόλησε τους ευρωβουλευτές και παράγοντες του ΕΛΚ ήταν –τι άλλο;– οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Εκεί μαθαίνω ότι έγιναν αρκετές αναφορές στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Βενεζουέλας στα ευρωπαϊκά όργανα. Μάλιστα, ακούω ότι υπήρξε και παρέμβαση Ισπανού ευρωβουλευτή.

Θυμίζω ότι έχει αποδειχθεί η χρηματοδότηση του Podemos από το καθεστώς Μαδούρο, οπότε τέθηκε σχετικό ερώτημα. Δηλαδή το κατά πόσον πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση γιατί μπλοκάρει την ευρωπαϊκή θέση για τη Βενεζουέλα. Τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής…

Ελληνικές στροφές

Σε μια αίθουσα της «Μεγάλης Βρεταννίας» είχαν στηθεί περίπτερα που παρουσίαζαν καινοτόμες ιδέες νέων – και φοιτητών, παρακαλώ. Εκεί ο Βέμπερ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια εφαρμογή που ειδοποιεί μέσω οθόνης για το κλάμα ενός μωρού και τι συναίσθημα σηματοδοτεί αυτό(!), αλλά και για τρισδιάστατους νάρθηκες και άλλα ορθοπεδικά gadgets χωρίς πλαστικό. Βέβαια, πληροφορούμαι ότι την παράσταση έκλεψε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ενα test drive έκαναν και ο Βέμπερ και ο Μητσοτάκης. Αυτόπτης μάρτυράς μου δεν κρατήθηκε να μη σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρώτος, ως Γερμανός, οδήγησε για λίγο στην ευθεία, ενώ ο δεύτερος έκανε στροφή.

Ειδική πλειοψηφία

Απαρατήρητο δεν πέρασε, πάντως, ούτε το γεγονός ότι κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ο Βέμπερ δεν τη χρησιμοποίησε μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Την έθεσε ως παράδειγμα που ενισχύει το επιχείρημα ότι οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής στην Ε.Ε. δεν πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία, αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία. Για να αποφευχθούν, όπως το έθεσε, συμπεριφορές τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Κουίζ

Ποιος senior διπλωμάτης που υπηρετεί στην Αθήνα προορίζεται για πολύ σημαντικό πόστο;

Με ένα νόμο…

Ελληνες και ξένοι φοιτητές γέμισαν τις προάλλες το αμφιθέατρο του LSE για να ακούσουν την ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη. Σημειώνω την παρουσία Ελλήνων καθηγητών όπως των Ηλία Μόσιαλου, Μιχάλη Αργυρού, Μάνου Καραγιάννη, Δημήτρη Βαγιάνου, Παύλου Ελευθεριάδη. Η εκδήλωση κράτησε περίπου 1,5 ώρα και ο Χατζηδάκης απάντησε σε περισσότερες από 15 ερωτήσεις. Μου λένε ότι ανάμεσα σε αυτές ήταν και μιας Κινέζας φοιτήτριας που ρώτησε για την golden visa και αν η Ν.Δ. θα την καταργήσει. Ο ομιλητής της θύμισε ότι ο ίδιος την εισήγαγε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενισχύει το real estate και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οπότε δεν θα την καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή