Από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

Από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση με έργα από τις πολύτιμες συλλογές του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, στην Αθήνα, σηματοδοτεί το εικαστικό γεγονός της εβδομάδας. Η έκθεση, σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά, εγκαινιάζεται το βράδυ της Δευτέρας, 11 Φεβρουαρίου, και από την επομένη –και ώς τις 12 Μαΐου– θα περιμένει το γενικό κοινό.

Εχει στέρεο παιδευτικό χαρακτήρα η πλούσια, αυτή, έκθεση καθώς εντάσσεται στο πνεύμα των στρατηγικών συνεργασιών του Ιδρύματος Θεοχαράκη με κορυφαίες συλλογές ανά την επικράτεια. Μετά τις συλλογές Ευάγγελου Αβέρωφ, Γιώργου Ι. Κατσίγρα, Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου (των ομώνυμων Πινακοθηκών και Μουσείων), έχουμε τώρα την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις μοναδικές συλλογές του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου. Στο Ιδρυμα Θεοχαράκη θα παρουσιαστούν μοναδικής αξίας έργα που στην ουσία συγκροτούν τη διαδρομή της ελληνικής τέχνης από το 1863 ώς τα τελευταία χρόνια. Το κοινό θα μπορεί να δει έργα Θεόφιλου, Κων. Μαλέα, Κων. Παρθένη, Νικ. Λύτρα, Φ. Κόντογλου, Γ. Τσαρούχη, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Μόραλη, Γ. Σικελιώτη, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Β. Σεμερτζίδη, Σπ. Βασιλείου, Σπ. Παπαλουκά, Γ. Μπουζιάνη, Βλ. Κανιάρη και πολλών ακόμη κορυφαίων δημιουργών.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου είναι μοναδική περίπτωση και η δημιουργία του οφείλεται στον Ανδρέα Ιωάννου (1918-1972). «Λογοτέχνης και λάτρης των καλών τεχνών», γράφει ο Τάκης Μαυρωτάς, «οραματιστής Νομάρχης τότε της Δωδεκανήσου, κατάφερε να δημιουργήσει μια λαμπρή συλλογή, ώστε όχι μόνο να προβάλει τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, αλλά να συμβάλει άμεσα και στην αισθητική διαπαιδαγώγηση του κοινού».

Ο νυν πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, δρ Νικόλαος Τσ. Φρόνας, τονίζει: «Πενήντα επτά χρόνια μετά την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης, η φήμη και η αίγλη της παραμένει αναλλοίωτη. Είναι η μοναδική Δημοτική Πινακοθήκη (ΝΠΔΔ) σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε σύγχρονη λειτουργία έξι εκθεσιακών χώρων, σε τέσσερα ξεχωριστά κτίρια, συνολικού εμβαδού 2.456 τ.μ.».

Με την ευκαιρία της έκθεσης διατίθεται πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα, σε επανακυκλοφορία, των Χάρη Καμπουρίδη και Γιώργου Λεβούνη («Οι πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης Ρόδου»). Το κοινό θα έχει μια αίσθηση της εξέλιξης της ελληνικής τέχνης τα τελευταία 150 χρόνια.

Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 210-36.11.206 (11 Φεβρουαρίου – 12 Μαΐου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή