Το φινλανδικό πείραμα δεν μείωσε την ανεργία

Το φινλανδικό πείραμα δεν μείωσε την ανεργία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος, που εφαρμόστηκε πιλοτικά στη Φινλανδία, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το μέλλον τους, αλλά δεν αυξάνει τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας ούτε μειώνει την ανεργία. Αυτά είναι τα προκαταρκτικά συμπεράσματα αυτού του σοβαρού κοινωνικού πειράματος, του πρώτου που διεξήγαγε μια χώρα. Εφαρμόζονταν ήδη και ορισμένα παρόμοια σε επίπεδο πόλης (στο Οντάριο του Καναδά, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, στο Λιβόρνο της Ιταλίας και στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας), ενώ η Ιταλία μόλις εγκαινίασε συνολικό πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος. Συζητούνται, επίσης, ανάλογες πρωτοβουλίες στη Σκωτία και στην Ινδία. Στη Φινλανδία το πρόγραμμα ήταν διετές, ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και τα τελικά συμπεράσματα θα δημοσιοποιηθούν το 2020. Δύο χιλιάδες άνεργοι σε όλη τη χώρα ηλικίας 25 – 58 ετών λάμβαναν σε αντικατάσταση άλλων επιδομάτων 560 ευρώ μηνιαίως άνευ προϋποθέσεων, ακόμη κι αν έβρισκαν δουλειά.

Ο οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης της Φινλανδίας, Kela, δήλωσε πως το πείραμα αποσκοπούσε να περιορίσει τη γραφειοκρατία, τη φτώχεια και την ανεργία του 6,6%. Οι συμμετέχοντες τον πρώτο χρόνο του πειράματος εργάστηκαν μισή μέρα περισσότερο από όσο άλλοι, που δεν ελάμβαναν τα 560 ευρώ. Συνολικά δεν βελτίωσαν ούτε χειροτέρεψαν την κατάστασή τους αναφορικά με τη θέση τους στην αγορά εργασίας. «Ωστόσο, έχουν λιγότερο άγχος, συγκεντρώνουν τη σκέψη τους ευκολότερα και εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας, ενώ αισθάνονται πιο δυνατοί στο να επηρεάσουν το κοινωνικό γίγνεσθαι», παρατηρεί η Μίνα Ιλίκανο, επικεφαλής της σχετικής έρευνας στον Κela. Κατά τον οικονομολόγο της τράπεζας Nordea Bank, Ολι Καρκάινεν, τα αποτελέσματα του πειράματος τον εξέπληξαν. «Περίμενα πιο έντονο αντίκτυπο στην απασχόληση, γιατί το πρόγραμμα δίνει πολύ ισχυρά κίνητρα αναζήτησης εργασίας». Αν και το φινλανδικό πείραμα προσφέρει πολύ σημαντικά δεδομένα προς μελέτη, ωστόσο δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σε ευρύτερη κλίμακα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του δημοσιονομικού ελλείμματος της Φινλανδίας στην αναλογία του προς το ΑΕΠ.

Το ισχύον σύστημα στη Φινλανδία προβλέπει πως, όταν οι άνεργοι βρίσκουν δουλειά, έστω και με πολύ χαμηλές αμοιβές ή για λίγες ώρες μόνον, «κόβονται» δραστικά τα επιδόματα. Οπότε, «όταν κάποιος άνθρωπος λαμβάνει το βασικό εισόδημα ανεξαρτήτως όρων, μπορεί να απασχολείται έστω και λίγες μέρες την εβδομάδα ή δυο εβδομάδες τον μήνα, χωρίς άγχος για τα επιδόματα και το επίπεδο διαβίωσης», παρατηρεί η Μαρτζούκα Τουρούνεν από το νομικό τμήμα του Kela. Οι θιασώτες του εγγυημένου εισοδήματος το θεωρούν πιο δίκαιο από τα παραδοσιακά επιδόματα, που μπορεί να οδηγήσουν τους δικαιούχους σε αέναη φτώχεια. Το εγγυημένο εισόδημα δύναται να προστατεύσει τους ανθρώπους από την ολοένα και μεγαλύτερη ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση της οικονομίας. Γι’ αυτό και τα πειράματα αυτά ενδιαφέρουν δισεκατομμυριούχους ιδρυτές τεχνολογικών κολοσσών, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και ο Ελον Μασκ της Τesla.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή