«Δεύτερη ευκαιρία» για 5.000 επαγγελματίες

«Δεύτερη ευκαιρία» για 5.000 επαγγελματίες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανένταξη 5.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, που επλήγησαν από την κρίση, στην αγορά εργασίας επιχειρεί το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας «Δεύτερη ευκαιρία» που απευθύνεται σε επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτο από το 2012 και μετά. Στο πρόγραμμα επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ θα μπορούν μάλιστα να ενταχθούν ακόμη και όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ από την παλαιότερη επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Μέρος της επιδότησης θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ για την αποπληρωμή της οφειλής. Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και η δημόσια πρόσκληση θα εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ, τα ποσά της επιδότησης ξεκινούν από 12.000 ευρώ για ατομικούς επιχειρηματίες και φτάνουν μέχρι και τις 36.000 ευρώ. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες.

Οι δικαιούχοι πρέπει μεταξύ άλλων:

• Να έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από 1/1/2012 και μέχρι έξι μήνες πριν από τις 5 Φεβρουαρίου 2019 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ στο ΦΕΚ).

• Να μην έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α΄ ή β΄ βαθμού συγγενείας.

• Να μην έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/ επιχειρηματική δραστηριότητα στο 6μηνο από 5 Αυγούστου έως 5 Φεβρουαρίου.

• Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

• Να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και να είναι ενήμεροι με τη ρύθμιση. Βέβαια, η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και όσοι οφείλουν εισφορές που αφορούν προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Προσοχή όμως: Από το ποσόν της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ, θα παρακρατείται το 25% και θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή