Πόλεμος Τσίπρα – Καμμένου μέχρις εσχάτων

Πόλεμος Τσίπρα – Καμμένου μέχρις εσχάτων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκληρότητα εμφύλιας σύρραξης έχει ως κεντρικό χαρακτηριστικό ο πόλεμος, που εκδηλώθηκε πλέον ανοιχτά από χθες, ανάμεσα στους επί τέσσερα χρόνια και έως πριν από λίγες ημέρες κυβερνητικούς εταίρους Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε χωρίς περιστροφές ότι εγκαίρως αντιλήφθηκε το σχέδιο του συγκυβερνήτη του να ανατρέψει την κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σχολίασε πως με καθυστέρηση αντιλήφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας «πολύ ψυχρός εκτελεστής». Οι δύο άνδρες, με περισσότερο φορτισμένο τον κ. Καμμένο, όχι απλώς αντήλλαξαν οξείς χαρακτηρισμούς αλλά και έκαναν αναφορές που παραπέμπουν σε ένα εξαιρετικά σκοτεινό παρασκήνιο ακόμη και σε σχέση με τη διαπλοκή ή και την υποταγή σε ξένα διευθυντήρια, καθιστώντας σαφές ότι η σύγκρουση θα έχει απρόβλεπτων διαστάσεων συνέχεια.

Ολα άρχισαν με το που ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος –όπως αναμενόταν– επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, καθώς τους θεωρεί υπεύθυνους για την πορεία κοινοβουλευτικής διάλυσης του κόμματός του, μέσω της «αποστασίας» βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ που έχουν βρει κυβερνητικούς θώκους.

«Αυτό που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, δηλαδή οι ΑΝΕΛ να μην έχουμε δικαίωμα λόγου και συμμετοχής στις επιτροπές, το καταφέρατε εσείς», είπε ο κ. Καμμένος και ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους, συνέχισε: «Διαπράξατε έγκλημα, κ. πρωθυπουργέ. Περάσαμε πλέον στην εποχή της καρέκλας. Η θέση και η καρέκλα είναι ανταλλάξιμη με την ψυχή». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα πρώην στελέχη του που τώρα βρίσκονται σε υπουργικές θέσεις, σημειώνοντας ότι αντάλλαξαν «την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα. Τους εξαγοράσατε με υπουργική καρέκλα, για να πετύχετε το 151. Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι μιλάμε για πλήρη ανατροπή Συντάγματος και ηθικής». Γενικεύοντας, δε, την κριτική του έναντι του πρώην εταίρου του, υποστήριξε ότι και στα εθνικά, τον αποκεφάλισε για χάρη των Ερντογάν και Μέρκελ. «Θα έπρεπε να έχετε την ευαισθησία να σέβεστε αρχές και ιδέες», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Π. Καμμένος. Για να επαναλάβει: «Κάποτε ψήφιζαν τα δένδρα. Σήμερα ψηφίζουν οι καρέκλες, έναντι συνειδήσεων».–

Αμέσως ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει ο κ. Τσίπρας, και το έπραξε σε ιδιαιτέρως σκληρούς τόνους. Αφού σημείωσε ότι η στάση του κ. Καμμένου τις τελευταίες ημέρες αυτοακυρώνει «ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας, των τελευταίων τεσσάρων ετών», έκανε λόγο για «αδυναμία» του να μπει σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες των κινήσεων Καμμένου και, με προφανή καυστική διάθεση, συμπλήρωσε: «Θα με ευγνωμονείτε που είδα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση και που απέτρεψα το να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς». Πριν κλείσει δε το σχόλιό του, ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε στον έως πρότινος συνεταίρο του στίχους του Καβάφη: «Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί».

Τότε ήταν που επανήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αφιερώνοντας με τη σειρά του στον πρωθυπουργό φράσεις που έχουν αποδοθεί στον ναύαρχο της Επανάστασης του 1821 Ματρόζο, ο οποίος είχε δώσει όλη του την περιουσία για τις ανάγκες του Αγώνα και κυκλοφορούσε ρακένδυτος. Οταν, κάποια ημέρα, εξαιτίας της εμφάνισής του αρνήθηκε τότε υπουργός να τον συναντήσει, με το επιχείρημα ότι δεν μπαίνουν ζητιάνοι στο υπουργείο, εκείνος απάντησε: «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα». Και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Επιστολή διαγραφής

Τέλος, όπως είχε προαναγγείλει, αμέσως μετά έστειλε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής επιστολή διαγραφής του Αθ. Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ, γεγονός που σημαίνει και τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή