Γερμανια: Eγκαίνια για τη νέα έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών

Γερμανια: Eγκαίνια για τη νέα έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BEΡΟΛΙΝΟ. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εγκαινίασε χθες στο Βερολίνο τη δαπανηρή και αμφιλεγόμενη νέα έδρα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το κτίριο αυτό, έκτασης 260.000 τετραγωνικών μέτρων, που μοιάζει με φουτουριστικό φρούριο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο που φιλοξενεί υπηρεσίες πληροφοριών. Βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το Τείχος, το οποίο χώριζε την πόλη στα δύο από το 1961 έως το 1989. Οι εργασίες κατασκευής του, που διήρκεσαν σχεδόν 11 χρόνια, κόστισαν 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 720 εκατομμυρίων που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Η BND, που απασχολεί 6.500 άτομα, είχε την έδρα της εδώ και περίπου 50 χρόνια στο Μόναχο. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως απέναντι στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις «η Γερμανία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή και αποτελεσματική υπηρεσία πληροφοριών». Στις απειλές αυτές η Μέρκελ συμπεριέλαβε τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και τις κυβερνοεπιθέσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρώην αντικαγκελάριος της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αμφισβήτησε χθες τη σοφία της παραμονής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στον μεγάλο συνασπισμό. Το κόμμα του, το SPD, πρέπει να δραστηριοποιηθεί για τον εκσυγxρονισμό της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνικής ασφάλειας. «Αν η συντηρητική παράταξη είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, τότε έχει νόημα η συγκυβέρνηση. Αλλιώς, πρέπει να φύγουμε», είπε, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel. Οι συχνές παρεμβάσεις του Γκάμπριελ στην πολιτική επικαιρότητα πυροδοτούν φήμες στον γερμανικό Τύπο ότι φιλοδοξεί να επανακάμψει δριμύτερος στον πολιτικό στίβο της χώρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή