Μητσοτάκης: Τελειώνετε με μελόδραμα

Μητσοτάκης: Τελειώνετε με μελόδραμα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τον «πρωτοφανή», όπως είπε, ευτελισμό των κοινοβουλευτικών ηθών και της πολιτικής ζωής της χώρας εξαπέλυσε, χθες, το βράδυ από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ολοκληρώνει μια «εθνική υποχώρηση» πάνω στα «ερείπια» βασικών κανόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στον κ. Καμμένο μίλησε για «τραγέλαφο που τελειώνει με ένα μελόδραμα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ «τελική σφραγίδα σε ένα εθνικό λάθος», έψεξε τον πρωθυπουργό ως «μεγάλο χορηγό και σταθερό παραστάτη της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα» και επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές –εφόσον δεν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές– θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα του «Φύγετε». «Φύγετε με τους φόρους σας, με τα δύο σας μνημόνια, με την αποτυχία σας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η τελική πράξη μιας επιζήμιας συμφωνίας δρομολογείται μέσα από μια διαδικασία που ευτελίζει τα κοινοβουλευτικά ήθη και αφήνει τον κ. Τσίπρα ηθικά απαξιωμένο. Είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια κυβερνητική πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές συμμαχίες για να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, αφήνοντας αιχμές ότι η αντιπροσωπευτικότητα της σύνθεσης του Κοινοβουλίου «έχει αλλοιωθεί». Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να πάει σε εκλογές, επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση» και έκανε λόγο για έκφραση «πρωτοφανούς θεσμικής αυθαιρεσίας» και για παζάρια και συναλλαγές σε κοινή θέα. «Είναι πρωτοφανές να δίνεται εν λευκώ εξουσιοδότηση από βουλευτές να ψηφίζουν εν λευκώ νομοσχέδια, παραβαίνοντας τον όρκο που έχουν δώσει» είπε, ενώ μίλησε για «δανεικές ψήφους» από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο σκηνικό που είχε προηγηθεί στην Ολομέλεια μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, σημείωσε: «Το ύστατο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση», ενώ επανέλαβε ότι στις δημοκρατίες δεν στήνονται καθεστώτα –«αυτά σαρώνονται σε εκλογές»– επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα πρέπει άμεσα να οδηγηθεί σε κάλπες, καθώς οι εκλογές «θα φέρουν την κάθαρση».

«Διαρκές ναρκοπέδιο»

Κατηγορώντας και πάλι την κυβέρνηση ότι παραχώρησε «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες, έψεξε τον πρωθυπουργό ότι δεν προσπάθησε να το αποφύγει, γιατί «το θεωρούσατε ζήτημα ανούσιο». Αναφερόμενος, μάλιστα, στο «πράσινο φως» για την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ που άναψε από την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα έκανε όλα «άρον άρον» , ενώ μίλησε για «διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον». Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στον πρωθυπουργό και για το γεγονός ότι, όπως είπε, «αδιαφορεί για τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων» και «προσβάλλει τον λαό, αποκαλώντας εθνικιστή, ακροδεξιό ή ακόμη και άμυαλο όποιον δεν είναι με το μέρος του». «Αυτή η αλαζονεία αποτελεί ντροπή, αποτελεί επίσης έκφραση καθεστωτικού αυταρχισμού», υπογράμμισε. Επιτέθηκε μάλιστα στον κ. Τσίπρα για το αφήγημα περί «ακροδεξιάς» Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι είναι «πολιτική ύβρις» να μιλά ο πρωθυπουργός για Ακροδεξιά. «Γιατί είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ. Καμμένου, χωρίς την ανοχή του οποίου δεν θα είχε φτάσει ποτέ στις Πρέσπες» τόνισε, αφήνοντας αιχμές για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή, με τις ψήφους της οποίας, όπως είπε, «διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής».

Τέλος, με αφορμή την αντιπαράθεση που ξέσπασε νωρίτερα για τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν συμφωνεί ότι η μείωση των πλεονασμάτων είναι εθνικός στόχος. Τον προκάλεσε μάλιστα να απευθυνθούν από κοινού στη Γερμανία για να τον προωθήσουν, εκτός, όπως είπε, «αν αυτό που θέλετε είναι να κάνετε τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης δύσκολη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή