69η Μπερλινάλε: Χωρίς σταρ, αλλά με πολιτική

69η Μπερλινάλε: Χωρίς σταρ, αλλά με πολιτική

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η πρώτη εντύπωση από το 69ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου, που ξεκίνησε επίσημα το βράδυ της Πέμπτης, ήταν ένα καλό… κοψοχόλιασμα. Και αυτό διότι όταν περιφέρεται κανείς στους δρόμους γύρω από την έδρα του φεστιβάλ, κοντά στην Ποτσντάμερ Πλατς, πρέπει πια να εμπιστεύεται μόνο τα μάτια του. Βλέπετε, τα μεγάλα SUV, γνωστής γερμανικής μάρκας-χορηγού της διοργάνωσης που κυκλοφορούν παντού σε εκείνα τα μέρη, είναι ηλεκτρικά και επομένως εντελώς –και σε τρομακτικό βαθμό– αθόρυβα. Παρά τρίχα γλιτώσαμε…

Τα τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα, πάντως, αποβίβασαν στο κόκκινο χαλί της Πέμπτης κινηματογραφικούς αστέρες όπως η Ζιλιέτ Μπινός, η Ζόι Καζάν και ο Μπιλ Νάι, καθώς και σταρ δημιουργούς σαν τον Φατίχ Ακίν και τον Βιμ Βέντερς. Σίγουρα η Μπερλινάλε δεν προσελκύει πια τη λάμψη τόσων χολιγουντιανών ονομάτων όσων στο παρελθόν, όμως παραμένει σταθμός σημαντικός για τα παγκόσμια κινηματογραφικά δρώμενα· και από όσο φαίνεται, χαίρεται να διατηρεί τις διαφορές της. Σχεδόν όλοι όσοι μίλησαν στην τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στο κατάφωτο Berlinale Palast, έκαναν λόγο για ένα φεστιβάλ που μένει πιστό στην παράδοση του πολιτικοποιημένου σινεμά, ενώ ταυτόχρονα κάθε χρόνο υιοθετεί και περισσότερο το σλόγκαν: «Σινεμά από όλο τον κόσμο για όλο τον κόσμο».

Αυτές τις αξίες τόνισε πρώτος από όλους ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ, ιδιαίτερα συγκινημένος μιας και φέτος είναι η τελευταία φορά που τίθεται επικεφαλής της διοργάνωσης. Ο Κόσλικ, ο οποίος γνώρισε τη γενική αποθέωση από τους παρευρισκομένους της τελετής, αποχωρεί μετά 18 χρόνια, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη, αλλά και έναν θεσμό που, όπως είπαμε, φθίνει τελευταία σε λάμψη, ιδιαίτερα απέναντι στους Ευρωπαίους «ομότιμους», των Καννών και της Βενετίας. Διάδοχοί του θα είναι το δίδυμο του Ιταλού Κάρλο Σατριάν και της Γερμανίδας Μαριέτε Ρίζενμπικ. Ο πρώτος, διευθυντής μέχρι φέτος του Φεστιβάλ του Λοκάρνο, θεωρείται ιδιαίτερα φιλικός προς τις διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες για πολλούς είναι άρρηκτα δεμένες με το μέλλον του κινηματογράφου.

69η Μπερλινάλε: Χωρίς σταρ, αλλά με πολιτική-1

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ποζάρουν για τους φωτογράφους.

Ανεξαρτήτως πάντως του τι θα συμβεί από του χρόνου, η φετινή Μπερλινάλε έχει το δικό της ενδιαφέρον. Με ένα διαγωνιστικό τμήμα ταινιών που προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία, καταφέρνει να ισορροπήσει σχεδόν απόλυτα και στη μάχη των… φύλων. Εννέα από τις είκοσι ταινίες του διαγωνιστικού ανήκουν σε γυναίκες δημιουργούς, ανάμεσά τους και το «The Kindness of Strangers» της Λόνε Σέρφιγκ, που άνοιξε το φεστιβάλ, χωρίς ωστόσο να ενθουσιάσει ιδιαίτερα όσους το παρακολούθησαν. Από την άλλη, μια ματιά στους ηλεκτρονικούς πίνακες που ενημερώνουν για τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων είναι γεμάτη «κόκκινα» για τις επόμενες ημέρες, οπότε μοιάζει βέβαιο πως το κοινό θα τιμήσει και φέτος με την παρουσία του το φεστιβάλ. Εμείς οι δημοσιογράφοι δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις θέσεις, ούτε και για τίποτε άλλο όμως, μιας και η οργάνωση είναι –και φέτος– σε άψογο επίπεδο.

Ελληνικές συμμετοχές

Φυσικά στην Μπερλινάλε έχουμε και ελληνική παρουσία. Ο Σύλλας Τζουμέρκας παρουσιάζει απόψε στις 9 τη νέα του ταινία με τίτλο «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», με την οποία συμμετέχει στο φετινό Πανόραμα του Φεστιβάλ. Επίσης, στην Εβδομάδα Κριτικής συμμετέχει με την ταινία του «Μαγικό δέρμα» και o Κωνσταντίνος Σαμαράς. Ολα αυτά θα τα παρακολουθήσουμε τις προσεχείς ημέρες στο Βερολίνο. Το φεστιβάλ, που ακόμη τώρα ζεσταίνεται, μας έχει προσφέρει προς το παρόν το αξιόλογο «Gully Boy» της Ινδής Ζόγια Αχταρ. Παρά τη μεγάλη διάρκειά της (δυόμισι ώρες) η ταινία κυλάει ευχάριστα, ταξιδεύοντάς μας στην υπόγεια χιπ-χοπ σκηνή του Μουμπάι αλλά και στην κοινωνική πραγματικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης σε πληθυσμό χώρας στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή