Θα ανοίξει τις πόρτες του Ακροπόλ η σύγχρονη τέχνη;

Θα ανοίξει τις πόρτες του Ακροπόλ η σύγχρονη τέχνη;

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ακόμη είναι κλειστό, και μόνον η προοπτική της λειτουργίας του το έχει τοποθετήσει μέσα σε σχέδια και ιδέες για την επόμενη μέρα της Αθήνας. Τελευταίος το εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο ντιμπέιτ που διοργάνωσε ο Ιανός με τη δημοσιογράφο της «Κ» Μαργαρίτα Πουρνάρα. Για τον κ. Μπακογιάννη, το Ακροπόλ είναι η μία κορυφή του τριγώνου στην «επίθεση πολιτισμού» που προτείνει για την Αθήνα, σε μια πολιτιστική ενοποίηση που περιλαμβάνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο επόμενος δήμαρχος, όποιος και αν είναι, θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Ακροπόλ, αλλά για να το κάνει θα πρέπει να το βρει και ανοιχτό. Τελευταία φορά που άνοιξε τις πύλες του ήταν για να υποδεχθεί τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε το Ακροπόλ ήταν σχεδόν έτοιμο. Στην ίδια κατάσταση «ετοιμότητας» το παρέλαβε και το παρέδωσε και η κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία είχε δηλώσει πως το εντυπωσιακό κτίριο της Πατησίων θα ήταν έτοιμο την άνοιξη του 2018 («Κ», 25/1/2018). Παρόμοιες διαβεβαιώσεις έδινε και ο Αριστείδης Μπαλτάς το 2016, αλλά η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες.

Οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2013 και το έργο παραδόθηκε το 2016. Ωστόσο, δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες, το έργο δημοπρατήθηκε την ίδια χρονιά και τα συνεργεία μπήκαν μέσα το 2017. Ο 6ος και 7ος όροφος αποκαταστάθηκαν τελικά στα τέλη Ιανουαρίου 2019 και πρόσφατα δόθηκε παράταση για την τελική αποπεράτωσή του μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Τα χρόνια που μεσολάβησαν ανακοινώθηκαν διάφορα σχέδια για την αξιοποίησή του παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες. Από τη λειτουργία πωλητηρίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στο υπόγειο μέχρι τη λειτουργία εστιατορίου. Για την κ. Ζορμπά προτεραιότητα έχουν οι νεανικές ομάδες καλλιτεχνών και η σύγχρονη τέχνη. Δεν είναι τυχαίο που το Ακροπόλ έπεσε στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ως σκέψη για τη διοργάνωση της φετινής Art Athina, η οποία μάλιστα σύντομα θα ανακοινώσει τον φετινό χώρο διεξαγωγής που φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Πάντως, ακόμη και να ήθελε κάποιος να χρησιμοποιήσει το Ακροπόλ δεν μπορεί, καθώς παρά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το πέρασμά του στα χέρια του ΥΠΠΟ δεν έχει καθοριστεί η νομική μορφή που θα έχει όταν ανοίξει τις πόρτες του. Η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου «τρέχει» μας λένε από το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσουν πόσο «άμεσα» θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και πού σκαλώνει ο προσδιορισμός της νομικής του φύσης.

Μέχρι τότε το Ακροπόλ θα είναι μια ωραία προσθήκη σε εξαγγελίες και σχεδιασμούς και το «διαμάντι» της Πατησίων, από κορυφή ενός τριγώνου, θα είναι η κορυφή ενός παγόβουνου ολιγωρίας και καθυστερήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή