Το μήνυμα της Επιτροπής για την οικονομία

Το μήνυμα της Επιτροπής για την οικονομία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία και της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύουν έναν παράγοντα που έχει κρίσιμη σημασία για το μέλλον. Τις επενδύσεις ή, καλύτερα, την αναγκαιότητα σημαντικής αύξησης επενδύσεων. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα μένουμε στην καλύτερη περίπτωση καθηλωμένοι σε αναιμική ανάπτυξη.

Η Επιτροπή μετρίασε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αλλά όσον αφορά την ελληνική οικονομία, επιβεβαίωσε εκτιμήσεις που λίγο-πολύ συμπίπτουν με τη συγκρατημένη αισιοδοξία της αγοράς. Η ανάπτυξη κινείται στο 2% και όπως προβλέπει η Κομισιόν τα ερχόμενα χρόνια θα παραμείνει λίγο πάνω από το ποσοστό αυτό. Αυτή, βέβαια, είναι η ανάγνωση των αριθμών, που επεκτείνουν στο μέλλον τις σημερινές τάσεις. Τους επόμενους μήνες αναμένονται εκλογές και πολιτικές εξελίξεις, που μπορούν να φέρουν την ανατροπή. Θετική, αν οδηγήσουν σε μέτρα που επιταχύνουν την ανάπτυξη. Αρνητική, αν η χώρα βυθιστεί στην πολιτική αβεβαιότητα. Γι’ αυτό οι επενδύσεις παραμένουν το μεγάλο στοίχημα που συνήθως υποτιμάται και τίποτα δεν δείχνει ότι πρόκειται να επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες. Μετά την κάθετη πτώση που σημείωσαν κατά το τρίτο τρίμηνο, οι επενδύσεις το εννεάμηνο του 2018 μειώθηκαν 6,2%. Ηδη οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης πέρυσι για αύξηση επενδύσεων με διψήφιο ποσοστό φαντάζουν ανέφικτες, καθώς ανέφικτο φαίνεται το να κλείσει η χρονιά φέτος ακόμα και οριακά, με θετικό πρόσημο. Για να γίνει αυτό απαιτείται αύξηση πάνω από 18% το τελευταίο τρίμηνο. Επρεπε δηλαδή να έχουν γίνει επιπλέον επενδύσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Τον Μάρτιο που θα βγουν τα στοιχεία θα ξέρουμε, αλλά είναι απίθανο να επιβεβαιωθεί.

Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής περιγράφουν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας λίγο πάνω από το 2% τα δύο επόμενα χρόνια, ελαφρώς ψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα όμως προβλέπουν την ίδια περίοδο υψηλότερη ανάπτυξη 4,1 – 3,7% για την Ιρλανδία και 3,3 – 2,7% για Κύπρο.

Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει βασική αιτία για τη διατήρηση της ανάπτυξης, καθώς η συμβολή του τουρισμού φαίνεται να επιβραδύνεται, όπως και οι εξαγωγές αγαθών εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στην Ευρωζώνη.

Ηδη πάντως τα στοιχεία για το εννεάμηνο του 2018 δείχνουν αύξηση εξαγωγών κατά 8,3%, με τον εφικτό ετήσιο στόχο να διαμορφώνεται στο 7,5%.

Βέβαια, τίποτε από όλα αυτά δεν εξασφαλίζει την εύκολη επιστροφή στην κανονικότητα. Παρά τα όσα έχουν συμβεί, το δημόσιο χρέος στο τέλος 2017 έφτανε τα 328,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 30,2 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο ή σχεδόν 9%. Συνολικά το χρέος προς τους δανειστές της χώρας (ESM, ΔΝΤ, EFSF) αυξήθηκε κατά 20,1 δισ. ευρώ σε 12 μήνες, από 232,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017 σε 253,1 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος. Βεβαίως, αλλά η βαθμολογία για την αξιολόγηση της οικονομίας και του χρέους παραμένει αρκετές βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα που σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Εως τότε τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στη βαθμίδα των «μη επενδυτικών», όπως και η οικονομία. Η μόνη στην Ευρωζώνη με τη θλιβερή αυτή επίδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή