Οχι στις κλίκες, ναι σε σοβαρούς

Οχι στις κλίκες, ναι σε σοβαρούς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας για περίπου 16 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια, από το 2003 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είχε έξι πρωθυπουργούς (Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας) και ενδεχομένως, σε λίγο καιρό, να καταγραφεί και ένας έβδομος. Κάποιοι από αυτούς άφησαν μηδαμινό αποτύπωμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, άλλοι λίγο μεγαλύτερο. Εχει, αλήθεια, πραγματικά μεγάλη σημασία; Εκείνο που όντως αξίζει να διερωτηθεί κάποιος είναι αν σε αυτό τον τομέα, ο οποίος καθορίζει την ίδια την ύπαρξη της χώρας σε διεθνές και περιφερειακό πεδίο, είναι καταγεγραμμένες ορισμένες σταθερές. Αν, εν ολίγοις, υπάρχει συνέχεια.

Το Μακεδονικό, παρά τις σταθερές γραμμές που είχαν διαμορφωθεί από το 2008 και έπειτα, σχεδόν στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να πάει στραβά. Σε ένα θέμα για το οποίο υπήρχαν ορισμένες αρκετά σημαντικές εθνικές συγκλίσεις τελικά επικράτησε ο διχασμός. Στο μέτωπο της Τουρκίας τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό και απαιτείται πλαίσιο. Το τελευταίο που χρειάζεται για να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο είναι κάποιοι νέοι φωστήρες. Αντιθέτως, απαιτούνται άμεσα βήματα προς πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Απλά, ευκρινή και σταθερά βήματα προς το μέλλον.

Με πρώτο, τη μετάβαση στη νέα εποχή της οικονομίας. Δίχως υγιή οικονομία, δεν είναι δυνατή ούτε η ενίσχυση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας. Είναι, πραγματικά, ευκαιρία για την Ελλάδα να ενταχθεί στη νέα οικονομία. Το ποσοστό της ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα είναι θλιβερά μικρό για λόγους προφανείς. Παρά την κρίση, η χώρα μας, αντί να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις και να ανοίξει την αγορά, υποχώρησε στις διάφορες κλίκες που ακόμη αναπνέουν, παρότι είναι οι ίδιες που διέλυσαν τη χώρα. Η δημιουργία νέων βάσεων στην οικονομία θα επιτρέψει και τη γεωπολιτική εξισορρόπηση με την Τουρκία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα αφήνει τις κλίκες «έξω» και τους σοβαρούς παίκτες «μέσα». Τα ψέματα έχουν προ πολλού τελειώσει. Χρειάζεται νέο οικοσύστημα σε όλους τους τομείς, προτού να είναι αργά. Με στέρεες οικονομικές βάσεις και σχέδιο, ο εκάστοτε συνομιλητής του Ερντογάν, ανεξάρτητα από το ταλέντο του, θα μπορεί να αισθάνεται πολύ πιο σίγουρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή