Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ν εξαιρέσουμε τα φληναφήματα της κυβέρνησης περί εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και την αμετροέπεια του πρωθυπουργού για τη χώρα που ανέλαβε στα πρόθυρα καταστροφής και την έσωσε («η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε», Βουλή, 15.1.2019), το μόνο καλό νέο που ακούσαμε, σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, ήταν η δήλωση του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, για τη μείωση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η υπόσχεση είναι ή πολύ ασαφής ή προ(ευρω)εκλογική. «Για το μέλλον», είπε ο κ. Βέμπερ, «θα πρέπει να δούμε αν έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει νέα πεδία για την ανάπτυξη. Αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Τότε θα μιλήσουμε ξανά για τους στόχους του προγράμματος. Τώρα προέχει το πρόγραμμα». Αλλά οι Γερμανοί πολιτικοί δεν είναι εύκολοι στις υποσχέσεις, «θα καταργήσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο κι ένα άρθρο», ούτε πετούν κουβέντες στον αέρα για να τις ξεχάσουν μετά την εκλογή τους. Ορθώς λοιπόν εκτίμησε η «Καθημερινή» ότι είναι το «πρώτο δειλό βήμα για την επίτευξη ενός εθνικού στόχου» (κύριο άρθρο, 8.2.2019). Και είναι εθνικός στόχος να μπορέσει να ανασάνει η οικονομία από τον βραχνά των υπερβολικών πλεονασμάτων, που κατάφερε εκείνη η ανεκδιήγητη διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω.

Φευ! Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος στήριξε ενθέρμως την κυβέρνηση σε εκείνο το καταστροφικό εξάμηνο, είχε έναν κακό λόγο να πει γι’ αυτή τη μικρή έστω επιτυχία. «Χθες ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είπε λέξη: Για το έλλειμμα 15,1% που άφησε η Ν.Δ. το 2009. Για τις Πρέσπες, που το ΕΛΚ λέει “Ναι”. Για την έκθεση της Κομισιόν, που δείχνει βελτίωση της οικονομίας μας. Με τέτοια μυαλά, ούτε πρόεδρος της Κομισιόν θα γίνει, ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βοηθήσει!» (Twitter, 8.2.2019). Εντάξει! Ο κ. Βέμπερ ούτε για τη Μαρφίν είπε κάτι, αλλά ο κ. Παπαδημούλης αντί να χαρεί γι’ αυτό το δειλό βήμα, έβγαλε τη μικροκομματική χολή του: ο Μάνφρεντ Βέμπερ «ούτε πρόεδρος της Κομισιόν θα γίνει, ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βοηθήσει!».

Δεν ξέρουμε αν θα εκλεγεί ο υποψήφιος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος, αλλά ο κ. Βέμπερ είναι ισχυρός πολιτικός παράγοντας της Γερμανίας. Ο λόγος του θα μετράει και μετά τις ευρωεκλογές, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση να ηττηθεί. Δεύτερον: Ο κ. Βέμπερ θα βοηθήσει πρωτίστως την Ελλάδα και δευτερευόντως τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προπαγανδίζει και ζυμώνει στην Ευρώπη –τέσσερα χρόνια τώρα– την ευεργετική αυτή ελάφρυνση. Ολοι έχουμε να κερδίσουμε από μια τέτοια εξέλιξη και ας στενοχωρηθούν λίγο ο κ. Παπαδημούλης και οι σύντροφοί του.

Το tweet, όμως, του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς μικροπολιτικό. Είναι και ανησυχητικό. Με δεδομένο ότι ο συγγραφέας ανήκει στον ευρωπαϊκό μετριοπαθή ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του προοιωνίζεται την αντιπολίτευση που θα κάνει η Πρώτη Φορά Αριστερά μετά τις εκλογές. Η απάντηση, δυστυχώς, είναι «ισοπεδωτική». Θα θέσει και πάλι το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, όπως έκανε ο κ. Παπαδημούλης.

Βεβαίως, θα γελάσει κάθε πικραμένος αν το κόμμα που πολέμησε με νύχια και με δόντια τη μείωση του ελλείμματος 15,1%, συνομολόγησε στα εξωφρενικά πλεονάσματα 3,5%, αντιδράσει στην ελάφρυνση του άχθους που μας φόρτωσε. Αλλά, πάλι, σε αυτήν την πολιτική σκηνή όλα πρέπει να τα περιμένουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή