Ο νέος «χαλίφης» της FIFA

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καθεστώς του Τζάνι Ινφαντίνο στην ηγεσία της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA ) καλά κρατεί: Η προσπάθεια αμφισβήτησής του διά της κατάθεσης αντίπαλης υποψηφιότητας για την ηγεσία του παγκόσμιου οργανισμού απέτυχε και ο νυν πρόεδρος θα είναι χωρίς ανθυποψήφιο στις αρχαιρεσίες του προσεχούς Ιουνίου, προς απογοήτευση της UEFA. Μήπως πρόκειται για διολίσθηση σε νέο αυταρχισμό, όπως στην εποχή Μπλάτερ;

Παρά τη σημαντική δυσαρέσκεια στον κόσμο του ποδοσφαίρου, που εδράζεται στα συνεχόμενα φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της FIFA και στις κατηγορίες για αυθαίρετες πρωτοβουλίες εκ μέρους του Ελβετού προέδρου της, ο Ινφαντίνο εμφανίζεται αμετακίνητος από τη θέση του, απολαμβάνοντας τη στήριξη σχεδόν όλων των ηπειρωτικών συνομοσπονδιών. Χρησιμοποιεί δε την ίδια τακτική που στηλίτευε στον προκάτοχό του και συμπατριώτη του, Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος ευνοούσε Αφρικανούς και Ασιάτες επειδή διαθέτουν δεκάδες ψήφους, προσφέροντάς τους αυξημένη χρηματοδότηση.

Επιπλέον, η UEFA και ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Σέφεριν έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη δυσφορία τους για κάποια σχέδια που προωθεί μονομερώς ο Ινφαντίνο, όπως η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στις 24 ομάδες και η δημιουργία μιας ακόμη διοργάνωσης εθνικών ομάδων, του Παγκόσμιου Nations League.

Η κατάσταση προς στιγμήν φάνηκε να «εκτροχιάζεται» όταν ο Σέφεριν απείλησε να προκαλέσει αποχώρηση των Ευρωπαίων παραγόντων κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου της FIFA τον περασμένο Οκτώβριο εάν οι αυθαίρετες προτάσεις για τις νέες αυτές διοργανώσεις έμπαιναν σε ψηφοφορία χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τις ηπειρωτικές συνομοσπονδίες, ούτε την αποκάλυψη λεπτομερειών των σχεδίων του προέδρου της FIFA, που τελικά έκανε πίσω.

Κι ενώ αναμενόταν από όλους ότι ο 48χρονος ηγέτης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα ήταν ο μόνος υποψήφιος στις εκλογές του Ιουνίου για την επόμενη τετραετή θητεία στον προεδρικό θώκο, έγινε μία μάλλον σπασμωδική προσπάθεια δημιουργίας ενός αντίπαλου δέους στο πρόσωπο του επίσης Ελβετού και πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Ραμόν Βέγκα.

Ο Ελβετός επιχειρηματίας, με έδρα στο Λονδίνο, προσπάθησε (με τη σιωπηρή παρακίνηση εκ μέρους της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, σύμφωνα με πληροφορίες) να συλλέξει τις πέντε επιστολές στήριξης από εθνικές ομοσπονδίες, που είναι απαραίτητες για την κατάθεση έγκυρης υποψηφιότητας. Ηρθε σε επαφή με αρκετές από αυτές, διατρανώνοντας το αρκούντως δραματικό σύνθημα «δημοκρατία ή φόβος», αλλά διαπίστωσε διστακτική αντιμετώπιση που δεν του επέτρεψε την εξασφάλιση δημόσιας στήριξης. «Ιδιαιτέρως με απασχολεί η αίσθηση του φόβου μεταξύ πάρα πολλών εθνικών ομοσπονδιών που τις εμποδίζει αντιδράσουν και να μετρηθούν. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο στο οποίο εγώ αγωνιζόμουν», δήλωσε.

Σε μια έσχατη προσπάθεια μετέβη την περασμένη Τρίτη στη Ρώμη, όπου διεξήχθη την Πέμπτη η σύνοδος της UEFA, προκειμένου να αποκομίσει από ευρωπαϊκές ομοσπονδίες τη στήριξη που απαιτείτο, αλλά και πάλι βρήκε κλειστές πόρτες. Φαίνεται ότι ενόψει πιθανότατης αποτυχίας της υποψηφιότητας Βέγκα, η UEFA προτίμησε να μην εμπλακεί σε μια χαμένη υπόθεση αυτή τη στιγμή. Προφανώς, θα περιμένει να ωριμάσουν οι κατηγορίες περί ανεπαρκούς ξεριζώματος της διαφθοράς από τη διεθνή ομοσπονδία και να αναδειχθεί κάποιος υποψήφιος ικανότερος να αντιπαρατεθεί στον σημερινό επικεφαλής της FΙFA.

Ετσι, η προθεσμία παρήλθε την Τετάρτη τα ξημερώματα και η μόνη υποψηφιότητα για τις 5 Ιουνίου θα είναι αυτή του Τζάνι Ινφαντίνο, που από τον Φεβρουάριο του 2016 έχει πάρει τη θέση του αποπεμφθέντος Ζεπ Μπλάτερ.

Από Ζυρίχη, Παρίσι;

Ηδη ο Ινφαντίνο έχει εξασφαλίσει τη δημοσίως εκπεφρασμένη στήριξη των συνομοσπονδιών της Νότιας Αμερικής και της Ωκεανίας, και μόνο τυχόν αποκάλυψη περί διαφθοράς πριν ή κατά τον λεγόμενο έλεγχο ακεραιότητας –από όπου περνά κάθε υποψηφιότητα– μπορεί να τον σταματήσει από το να επανεκλεγεί τον Ιούνιο στο Παρίσι για τέσσερα ακόμη έτη.

Στη δε γαλλική πρωτεύουσα ο Ελβετοϊταλός παράγοντας θα πάει το καλοκαίρι με ένα ακόμη όπλο: Την ιδέα του για μετακίνηση της έδρας της FIFA από την Ελβετία στην Πόλη του Φωτός…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή