Ηταν ο Μέγας Αλέξανδρος αντισημίτης;

Ηταν ο Μέγας Αλέξανδρος αντισημίτης;

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ντιγράφω από τα δελτία Τύπου της αστυνομίας και το ρεπορτάζ των εφημερίδων:

3 Δεκεμβρίου 2017: Αγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στον Κεραμεικό, γράφοντας με σπρέι τα αρχικά της ακροδεξιάς ναζιστικής οργάνωσης στην οποία ανήκουν.

22 Ιανουαρίου 2018: Θύμα βανδαλισμού έπεσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη. Υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής που κατευθύνονταν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία άφησαν το… αποτύπωμά τους στο γλυπτό.

27 Ιουνίου 2018: Μπογιές πέταξαν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη. Διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία για τη Μακεδονία πέταξαν μπογιές τόσο πάνω στο μνημείο όσο και γύρω από αυτό. Επίσης, κατέστρεψαν και λουλούδια που ήταν τοποθετημένα στο μνημείο.

10 Ιουλίου 2018: Αγνωστοι πέταξαν μπλε μπογιές κι έγραψαν συνθήματα με σπρέι στις μαρμάρινες πλάκες του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη, που καταστράφηκε το 1942.

14 Δεκεμβρίου 2018: Αγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι βάνδαλοι ζωγράφισαν επάνω στο μνημείο τον αγκυλωτό σταυρό. Ο βανδαλισμός έγινε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην πόλη, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

26 Δεκεμβρίου 2018: Αγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο για τους Εβραίους της Καστοριάς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Αουσβιτς και εξοντώθηκαν, τον Μάρτιο του 1944. Οι δράστες, το βράδυ των Χριστουγέννων, έβαψαν με μαύρο σπρέι τις δύο όψεις της πλάκας του μνημείου, που βρίσκεται στην οδό 15ης Μεραρχίας, στο σημείο όπου οι ναζί συγκέντρωσαν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης πριν από τη μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

22 Ιανουαρίου 2019: Με μαύρο σπρέι και την αναγραφή του ονόματος της Χρυσής Αυγής βεβήλωσαν ακροδεξιοί το μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου για την ονομασία των Σκοπίων.

25 Ιανουαρίου 2019: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με βαθιά θλίψη ενημερώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλη την κοινωνία της πόλης και της χώρας για το νέο κρούσμα βανδαλισμού: την καταστροφή του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο της πανεπιστημιούπολης.

Αγνωστοι βάνδαλοι ξήλωσαν και έσπασαν τις μαρμάρινες πλάκες του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο, το οποίο υπήρχε μέχρι την Κατοχή στον χώρο του Πανεπιστημίου.

25 Απριλίου 1943: «Ενα χαρμόσυνο γεγονός με την προσδοκία του οποίου έζησεν αιώνας ολόκληρους το τόσον δεινοπαθήσαν από την εβραϊκήν κακότητα έθνος μας υπέπεσεν σήμερον την πρωίαν εις την αντίληψιν πολλών συμπολιτών μας. Μια συνοικία της ελληνικωτάτης Θεσσαλονίκης μας, της πόλεως την οποίαν επεδίωξαν κάποτε να διεθνοποιήσουν οι αχάριστοι “υιοί του Ισραήλ” απηλλάγην οριστικώς και αμετακλήτως από την ειδεχθή παρουσίαν του Εβραίου. Ευχόμεθα και πιστεύομεν ότι το σημερινόν πρώτον βήμα της εκκαθαρίσεως αποτελεί μίαν ευτυχήν απαρχήν, ότι εντός των προσεχών ημερών ο Εβραίος θα αποτελή διά την Θεσσαλονίκη μόνον μιαν κακήν ανάμνησιν» («Απογευματινή» της Θεσσαλονίκης).

Δυστυχώς, τα «χαρμόσυνα» γεγονότα δεν σταμάτησαν να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη. Στις μέρες μας, οι καταστροφές εβραϊκών μνημείων, η στοχοποίηση και ο ξυλοδαρμός του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, τα απειλητικά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες, οι φωνές του μίσους στο Διαδίκτυο και σε δημοφιλείς εκπομπές στα ερτζιανά της πόλης είναι απλώς τα συμπτώματα μιας κατάστασης που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Βλέπετε, κάποιοι πιστεύουν πως ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία λειτουργούν σαν τους διακόπτες του ηλεκτρικού στα σπίτια μας, που μπορείς να αναβοσβήνεις όποτε το χρειάζεσαι.

Κάποιοι, λοιπόν, νομίζουν πως μπορούν να συναναστρέφονται στις πλατείες με νεοναζί, και να συγχρωτίζονται μαζί τους στο όνομα της Μακεδονίας ενισχύοντας αισθήματα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, και όταν απομακρυνθούν από την πλατεία (και την κάλπη) δεν θα υπάρχουν συνέπειες. Είτε από αφέλεια είτε από υποκρισία, συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Γιατί, βλέπετε, όταν ανοίξεις τον διακόπτη του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, δεν είσαι πια εσύ που αποφασίζεις πότε και εάν θα κλείσει. Το μίσος είναι μεταδοτικό. Θα μπει μέσα σου και δεν θα βγει απλώς σαν εφιάλτης μέσα στα όνειρά σου – θα γίνει ο κόσμος της μέρας σου, ο ίδιος ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά σου.

Από όλους τους αντισημιτικούς πειρασμούς, ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διονύσης Δρόσος, ο πειρασμός του Τετελεσμένου Παρελθόντος ίσως να είναι ο πιο ύπουλος. Λένε: Εντάξει, η γενοκτονία έγινε, αλλά αυτά όλα ανήκουν στο παρελθόν. Τι θέλουμε και τα ανακατεύουμε συνεχώς; Γιατί τα σκαλίζουμε και χαλάμε τις καρδιές μας;

Ομως ο αντισημιτισμός δεν τελείωσε με το τέλος του ναζισμού. Το μίσος για τους Εβραίους λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας διάφορα οχήματα. Ο «μακεδονομαχικός» φανατισμός είναι ένα από αυτά.

* Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Κεράλα (Ινδία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή