Aγκυρα κατά Πεκίνου: Κλείστε τα κέντρα εγκλεισμού μουσουλμάνων

Aγκυρα κατά Πεκίνου: Κλείστε τα κέντρα εγκλεισμού μουσουλμάνων

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία, μέσω δηλώσεων του Χαμί Αξόυ, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, καλεί την Κίνα να κλείσει τα στρατόπεδα κράτησης και καταναγκαστικής εργασίας.

Η κριτική της Τουρκίας έρχεται μετά από τον θάνατο του Αμπντουρεχίμ Χεγίτ, διακεκριμένου μουσικού και ποιητή της εθνικής μειονότητας των Ουιγούρων, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση.

Ο Αξόυ υποστηρίζει ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κρατούνται ένα εκατομμύριο ιθαγενείς Ουιγούροι, γεγονός που αποκάλεσε «μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα»

«Η πολιτική της συστηματικής αφομοίωσης των Τούρκων Ουιγούρων που συντελεί η Κίνα είναι μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Αξόυ.

«Δεν αποτελεί μυστικό πλέον ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι Ουιγούροι είναι θύματα βασανισμού και πλύσης εγκεφάλου στα στρατόπεδα όπου κρατούνται», τόνισε ο Αξόυ.

Η διεθνής κοινότητα έχει ασκήσει έντονη κριτική στο Πεκίνο σχετικά με το αποκαλούμενο πρόγραμμα «από-ριζοσπαστικοποίησης» στις δυτικές περιφέρειες της, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Αγκυρα έχει καλέσει την διεθνή κοινότητα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι προστατεύει την θρησκεία και την κουλτούρα των μειονοτήτων και ότι τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή Ζινγιάνγκ είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των βίαιων ομάδων της περιοχής.

Ποιοί είναι οι Ουιγούροι;

Οι Ουιγούροι αποτελούν περίπου το 45% του πληθυσμού της περιφέρειας Ζινγιάνγκ και βλέπουν τους εαυτούς τους, όπως αναφέρει το BBC, πολιτισμικά και εθνικά πιο κοντά στους λαούς της Κεντρικής Ασίας.

Τις πρόσφατες δεκαετίες, μεγάλος αριθμός των Κινέζων Χαν – της εθνικής πλειοψηφίας της Κίνας – έχουν μεταναστεύσει στην Ζινγιάνγκ και οι Ουιγούροι νιώθουν ότι η ζωή και η κουλτούρα τους απειλείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή