Κάρδαμο γεμάτο βιταμίνες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυρωδάτο κάρδαμο και το ξαδελφάκι του νεροκάρδαμο σε απολαυστικές περιπέτειες…

Λατρεύουμε το κάρδαμο για την πικάντικη-υπόξινη-λουλουδάτη γεύση του, που ανεβάζει τη γεύση της σούπας, της σαλάτας, της σάλτσας, του πουρέ πατάτας. Έχει κάτι το πιο αριστοκρατικό, κάτι το πιο φίνο από τη βαρετή ρόκα που συνοδεύει άνοστη μοτσαρέλα με άνοστη τομάτα και δήθεν «μπαλζάμικο» –βαλσαμικό ξίδι– στα ιταλοειδή σαλατικά, ενώ ανταγωνίζεται ισάξια το επίσης πικάντικο και αρωματικό σινάπι (μουστάρδα) της άνοιξης.

Γεμάτο βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, με υπογλυκαιμική, αντιβηχική και αντιαναιμική δράση, αλλά κυρίως αποτοξινωτικό, δικαιολογεί τη φήμη του πως «καρδαμώνει». Το αρχαιοελληνικό του όνομα προέρχεται μάλλον από τη σύγκρισή του με το ινδικό καρδάμωμο, με το οποίο έχει μια αρωματική ομοιότητα –προς το πιο ελαφρύ– αλλά καμία βοτανική σχέση.

Το αρωματικό αυτό καλλιεργείται πλέον, όπως και το ξαδέλφι του το νεροκάρδαμο, και αυτό είναι καλύτερο για τις ωμές χρήσεις, μιας και τα άγρια φύονται σε υγρές περιοχές, κοντά σε νερό, και εκεί αναπτύσσονται επικίνδυνα για τον άνθρωπο παράσιτα, που το σχολαστικό πλύσιμο με ξιδάτο νερό δεν απομακρύνει υποχρεωτικά.

Ψιλοκομμένο επάνω σε σαλάτες, εν είδει «πέστο» ως σάλτσα για βραστά ή ωμά λαχανικά, ως βασικό υλικό σε πουρέ και μείγματα λαχανικών, ως βασική σαλάτα δίπλα σ’ ένα ψητό ή ψάρι, το κάρδαμο είναι θαυματουργό.

Διατήρηση

Το νεροκάρδαμο θα το φυλάξουμε τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας μέσα σε πλαστικό σακούλι ή σαν μπουκέτο σ’ ένα ποτήρι νερό για λίγες ημέρες. Πάντως, είναι ευαίσθητο και κιτρινίζει εύκολα. Τα κίτρινα φύλλα τα πετάμε.

Κάρδαμο στη γλάστρα

Μπορείτε να έχετε το δικό σας κάρδαμο στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου 0,5 γρ.) σποράκια, που θα αγοράσετε από τα καταστήματα με είδη κηπευτικών. Η σπορά τους γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και έπειτα από 40 – 50 ημέρες θα έχετε το πρώτο κάρδαμο έτοιμο για κόψιμο.

Κόβοντας τα ανεπτυγμένα φύλλα, αναβλαστάνει, δίνοντας νέα. Το καλοκαίρι χρειάζεται σκιερό χώρο, ενώ το χειμώνα προστασία από το κρύο.

Στο τέλος του καλοκαιριού, μπορείτε να συλλέξετε τους σπόρους για να τους χρησιμοποιήσετε είτε στη μαγειρική είτε για να τους φυτέψετε την άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή