ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και  επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ, ο Νέλσον Μαντέλα φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών της Νοτίου Αφρικής – τα 18 τα πέρασε στις φυλακές του Νησιού Ρόμπεν σε ένα κελί μόλις 4 τετραγωνικά μέτρα, σε άθλιες συνθήκες και αρχικά με ακραίους περιορισμούς στον αριθμό επισκεπτών και την αλληλογραφία του. Ωτσόσο, μέσα στη φυλακή σπούδασε νομικά και πήρε το πτυχίο του ως δικηγόρος. 

Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε  στις 11 Φεβρουαρίου 1990 – με απόφαση του προέδρου τον Φρέντερικ Ντε Κλερκ - και ξεκίνησε να αλλάξει τον κόσμο.

Οταν αποφυλακίστηκε, ο Μαντέλα δεν επέλεξε τον δρόμο της βίας, όπως το 1961, όταν αυτός και οι σύντροφοί του, αγανακτισμένοι από τη βίαιη καταστολή του ειρηνικού τους αγώνα για ισότητα, ίδρυσαν τη στρατιωτική πτέρυγα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. 

Η απελευθέρωσή του σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλά ειτηνικών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

Κατά την διάρκεια της ζωής του, ο Μαντέλα έλαβε πάνω από 250 μετάλια, βραβεία, τιμητικά πτυχία και ιθαγένεια σε πόλεις προς αναγνώριση των πολιτικών επιτευγμάτων του.

Έχοντας υποφέρει από μια παρατεταμένη αναπνευστική λοίμωξη, ο Μαντέλα πέθανε τελικά στις 5 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 95 ετών, στο σπίτι του στο Χάουτον, έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του.

 Ο πρόεδρος της χώρας Ζούμα  κήρυξε δέκα ημέρες εθνικό πένθος. Η σορός του Μαντέλα τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2013 στα κτίρια της Ένωσης στην Πρετόρια και στις 15 Δεκεμβρίου 2013 έγινε η κηδεία του δημοσία δαπάνη στο Κούνου. Περίπου 30 αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στην Νότια Αφρική για να παρακολουθήσουν την κηδεία, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο


 

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ