ΗΠΑ: «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Μπέτο Ο’ Ρουρκ

ΗΠΑ: «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Μπέτο Ο’ Ρουρκ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανέβει ξανά στο βήμα του ομιλητή τα ξημερώματα της Τρίτης στο Ελ Πάσο, στα σύνορα με το Μεξικό, προσπαθώντας να πείσει και πάλι για την αναγκαιότητα της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα των δύο χωρών, έχοντας ωστόσο στραμμένο το βλέμμα τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σ' αυτήν την πρώτη πολιτική συγκέντρωση για το 2019, που είναι προγραμματισμένη για τις 19.00 τοπική ώρα (04.00 το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) διακυβεύονται πολλά για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ζητά την αποδέσμευση άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιό του.

Στο μεταξύ, δύο ώρες νωρίτερα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων την τοποθεσία που θα μιλήσει ο Τραμπ, ο Δημοκρατικός Μπέτο Ο'Ρουρκ, ο οποίος αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προκριματικές του κόμματος του, θα συμμετάσχει σε μια πολιτική εκδήλωση με το όνομα «Πορεία για την αλήθεια».

«Αντιμετωπίζουμε τα ψέματα και το μίσος με την αλήθεια και ένα όραμα για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 40χρονος πολιτικός, σε ένα βίντεο που εμφανίζεται μαζί με την κόρη του, Μόλι, στο οποίο περιγράφει τον χαρακτήρα της πολιτικής συγκέντρωσης. «Όλοι είναι καλοδεχούμενοι», πρόσθεσε.

Ο Μπέτο Ο'Ρουρκ, που πολλοί τον συγκρίνουν ήδη με τον Μπαράκ Ομπάμα, έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου το αν θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η διαδήλωση οργανώνεται από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις με στόχο «να καταγγείλει την εμμονή του Τραμπ για το τείχος» και τον παραμορφωτικό φακό με τον οποίο περιγράφει τη ζωή στη συνοριακή πόλη του Ελ Πάσο.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση το Ελ Πάσο – ένα επιχείρημα που όμως δεν άρεσε σε πολλούς από τους κατοίκους της πόλης. Το Ελ Πάσο «είχε υπερβολικά υψηλό ποσοστό βίαιων εγκλημάτων και την θεωρούσαν μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις της χώρας», είπε χαρακτηριστικά. «Αφότου κατασκευάστηκε ένα ισχυρό τείχος, το Ελ Πάσο έγινε μια από τις ασφαλέστερες πόλεις της χώρας», πρόσθεσε, συμπεραίνοντας ότι «τα τείχη λειτουργούν, τα τείχη σώζουν ζωές».

Εντούτοις, αυτή η περιγραφή του Ελ Πάσο μοιάζει να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των αριθμών. Το τείχος στην περιοχή κατασκευάστηκε το 2008-9, ενώ την τελευταία 30ετία, η εγκληματικότητα έφτασε στο αποκορύφωμά της στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μεταξύ 1993-2006 τα βίαια εγκλήματα μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο.

«Το Ελ Πάσο είναι μια από τις ασφαλέστερες κοινότητες των ΗΠΑ πολύ πριν χτιστεί το τείχος», υπογράμμισε η Δημοκρατική βουλευτής Βερόνικα Εσκομπάρ, η οποία πιστεύει ότι ο Τραμπ οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους. «Αυτή η παραπληροφόρηση κάνει ζημιά», πρόσθεσε.

Όλα τα βλέμματα στις δύο συγκεντρώσεις

Τέσσερις ημέρες πριν από ένα ενδεχόμενο νέο shutdown (παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών) οι δύο συγκεντρώσεις θα τραβήξουν επάνω τους όλα τα βλέμματα.

Στο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί αρνούνται να αποδεσμεύσουν το ποσό για το τείχος, το οποίο θεωρούν αναποτελεσματικό και «ανήθικο», οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Λευκός Οίκος απειλεί ότι θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να χορηγηθούν τα απαιτούμενα ποσά χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, με βάση έναν νόμο του 1976.

Αντιλαμβανόμενος ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα έχαιρε της στήριξης όλων των Ρεπουμπλικανών και ενδεχομένως θα τον οδηγούσε σε μια σκληρή πολιτικοδικαστική, μακροχρόνια διαμάχη, ο Τραμπ μέχρι στιγμής έχει αποφύγει αυτό το βήμα. Όμως τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή