Ανοδος στο Χ.Α. με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Ανοδος στο Χ.Α. με τις τράπεζες στο επίκεντρο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετή επιφυλακτικότητα μετά και την ετυμηγορία της Fitch την Παρασκευή, στη συνέχεια οι λίγοι αγοραστές πήραν τα ηνία της αγοράς χωρίς πάντως να οδηγήσουν σε τόνωση του τζίρου, το οποίο είναι και το μεγάλο ζητούμενο για το ελληνικό Χρηματιστήριο στην τρέχουσα ανοδική του προσπάθεια, με τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια να συνεχίζουν να απουσιάζουν από τις ελληνικές μετοχές. Στα χαρακτηριστικά της ημέρας, το σημαντικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου από τα χαμηλά ημέρας που σημείωσε στο άνοιγμα, οδηγώντας σε κλείσιμο του σχετικού δείκτη κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, κυρίως χάρη στο άλμα της Alpha Bank, ενώ επιλεκτικό ενδιαφέρον σημειώθηκε σε κάποιους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως οι Ελλάκτωρ (+4,50%), Jumbo (+2,79%), Βιοχάλκο (+2,57%), ΟΠΑΠ (+2,39%) και Fourlis (-2,33%).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 654,57 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,95% και στο +0,55% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,65% στις 411,21 μονάδες, ανακάμπτοντας σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό -1,64%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 23,83 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση της UBS, η οποία έδειξε την προτίμησή της στις μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank δίνοντας σύσταση «αγοράς», ενώ «ουδέτερη» εμφανίστηκε για την Εθνική και σύστησε «πώληση» για τη μετοχή της Πειραιώς, καθόρισε την πορεία των μετοχών των τεσσάρων τραπεζών χθες. Ετσι η Alpha Bank έκλεισε στο +4,98%, η Eurobank στο +1,01%, η Εθνική στο +2,62% και η Πειραιώς στο -4,20%.

Αν και το πόρισμα της Fitch χαρακτηρίζεται non-event για την αγορά, πάντως σίγουρα αποτελεί άλλο ένα βαρίδι στην τρέχουσα ανοδική προσπάθεια, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, πρόεδρο της Fast Finance, ο τζίρος συνεχίζει να είναι χαμηλός και χρειάζεται σημαντική αύξηση εάν θέλουμε να αλλάξουμε επίπεδο. Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο μόνος που έχει υποαποδώσει το τελευταίο διάστημα, ωστόσο έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα.

Πάντως, το Χ.Α. στερείται από νέα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η αγορά πιέζει να βρεθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, μιας και είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που στην παρούσα ταλανίζει την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή