Κωδικός «Επενδύσεις» από Μητσοτάκη

Κωδικός «Επενδύσεις» από Μητσοτάκη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας, που θα επιτευχθεί μόνο με κάλπες και την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης η οποία θα τερματίσει την πολιτική αβεβαιότητα και θα προσελκύσει άμεσα ξένες επενδύσεις, βγάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτάσσει το στοίχημα της σταθερότητας και της αποκατάστασης της αξιοπιστίας στις στοχευμένες πλέον επαφές του εκτός συνόρων, όπως θα κάνει και στις συναντήσεις που θα έχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Την εκτίμησή του ότι η νίκη της Ν.Δ. στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα και θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, στη χθεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα προδιαγράφεται «για πρώτη φορά πολύ πιο σταθερό απ’ ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», εκτιμώντας ότι αυτό δίνει στην Ελλάδα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πρόσθεσε δε ότι παρά τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα, το παραγωγικό της μοντέλο δεν έχει αλλάξει στον βαθμό που θα έπρεπε. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να οικοδομηθεί ένα νέο αφήγημα στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, ένα νέο πλαίσιο αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας.

Παρουσιάζοντας βασικές πτυχές του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την προμετωπίδα του για μείωση των φορολογικών συντελεστών, πάταξη της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια δυναμικής παγκόσμιας ανάπτυξης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η πολιτική αλλαγή και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που, όπως είπε, θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη δυνατότητα να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση. Η επισήμανση, στον απόηχο μάλιστα του παράθυρου που άνοιξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ από την Αθήνα για εξασφάλιση δημοσιονομικού «χώρου» στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον δείξει ότι είναι σοβαρή στο πεδίο των επενδύσεων, δεν είναι τυχαία.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να έχει καταφέρει να κερδίσει αυτό το στοίχημα μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του και αυτός είναι ο λόγος που από τώρα κινείται με το βλέμμα στις επενδύσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει το επόμενο διάστημα συναντήσεις και με άλλους επιχειρηματίες από το εξωτερικό για να καταγράψει αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη χθεσινή συνάντηση, δύο εκπρόσωποι εταιρικών εξέφρασαν έντονο προβληματισμό, σημειώνοντας ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα έπρεπε να διορίζονται πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση, φωτογραφίζοντας, χωρίς να κατονομάζουν, τη Βασιλική Θάνου.

«Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα, απέτυχε και στα κόκκινα δάνεια», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εδώ και τρία χρόνια «δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διευθετήσει το ζήτημα». Εμφαση έδωσε η Μαρία Σπυράκη και στη «θεαματική σύγκρουση» ανάμεσα στον κ. Δραγασάκη και στον κ. Φλαμπουράρη για το ζήτημα, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση που προτείνει η Ν.Δ. έχει στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, χωρίς να επιβραβεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει προφανώς και την επιβράβευση όσων είναι συνεπείς, όσων είναι ενήμεροι δανειολήπτες. Οποιαδήποτε λύση, ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να διακινδυνεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», πρόσθεσε, ενώ έκλεισε οριστικά τη φημολογία περί υποψηφιοτήτων, σημειώνοντας ότι για τον Γ. Αυτιά «το θέμα έχει λήξει» και ότι ο Κ. Μπογδάνος δεν θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή