Αυξάνονται οι χρεοκοπίες κινεζικών επιχειρήσεων

Αυξάνονται οι χρεοκοπίες κινεζικών επιχειρήσεων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μεγάλες κινεζικές εταιρείες με υψηλό δανεισμό απέτυχαν, αυτόν τον μήνα, να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, γεγονός που υπογραμμίζει τη συσσώρευση κινδύνων σε μια αγορά πιστώσεων όπου καταγράφονται ήδη οι περισσότερες εταιρικές χρεοκοπίες στην ιστορία της. Το 2018, είχε τετραπλασιαστεί, σε σύγκριση με το 2017, το ύψος των κινεζικών εταιρικών ομολόγων που δεν είχαν αποπληρωθεί στην ώρα τους, φθάνοντας στο ύψος των 17,6 δισ. δολαρίων (119,6 δισ. γουάν).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο μη εισηγμένος σε χρηματιστήριο όμιλος επενδύσεων China Minsheng Investment Group, με συμφέροντα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα ακίνητα, αθέτησε πληρωμή ομολόγου που έληγε την 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η εξορυκτική εταιρεία Wintime Energy, η οποία είχε αθετήσει πληρωμές της πέρυσι, απέτυχε να καλύψει χρέος που είχε ήδη αναδιαρθρωθεί. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη εξαιτίας του μεγέθους του δανεισμού που έχουν λάβει οι δύο εταιρείες, αλλά και επειδή αποδεικνύει πως η προσπάθεια του Πεκίνου να προλάβει τριγμούς στην κινεζική αγορά εταιρικών ομολόγων ύψους 11 τρισ. δολαρίων δεν έχει ευνοήσει εξίσου όλες τις εταιρείες. Αν τελικά χρεοκοπήσει η China Minsheng, με συνολικό δανεισμό ύψους 34,3 δισ. δολαρίων, τότε θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρικές χρεοκοπίες μαζί με αυτή της Wintime Energy πέρυσι. «Τα προηγούμενα χρόνια, η επέκταση των κινεζικών εταιρειών είχε γίνει συχνά μέσω της έκδοσης ομολόγων, συνήθως βραχυπρόθεσμων, ωστόσο ο επενδυτικός τους κύκλος είναι συνήθως πιο μακροπρόθεσμος», εξηγεί στο Bloomberg o Σεν Τσεν, της εταιρείας Shanghai Maoliang Investment Management. «Οι πρόσφατες χρεοκοπίες δείχνουν πως οι εταιρείες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να μετακυλίσουν τα ομόλογά τους, παρά τα πρόσφατα μέτρα χαλάρωσης», προσθέτει.

Ο περιορισμός της ρευστότητας το 2018 είχε οδηγήσει σε αθέτηση πληρωμών έναντι ομολόγων που είχαν εκδοθεί σε τοπικό νόμισμα ύψους 119,6 δισ. γουάν (17,6 δισ. δολάρια). Μπορεί το ποσό να είναι μικρό σε σύγκριση με το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας ή του συνολικού χρέους που έχουν εκδώσει κινεζικές εταιρείες, ωστόσο είχε προκαλέσει ανησυχία στην αγορά, διότι είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς ποιος έχει έκθεση σε ποιον. Σύμφωνα με αναλυτές, το ύψος των ομολόγων που δεν θα αποπληρωθούν στην ώρα τους θα αυξηθεί το 2019, ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, από την αρχή του έτους το ύψους τους ανέρχεται στο 1,4 δισ. δολάρια. Η China Minsheng Investment, από τις μεγαλύτερες μη εισηγμένες κινεζικές εταιρείες επενδύσεων, δεν αποπλήρωσε ομόλογο ύψους 440 εκατ. δολαρίων που έληγε στις 29 Ιανουαρίου και είχε υποσχεθεί να το πράξει εντός τριών ημερών, πράγμα που δεν έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Εν τω μεταξύ, η Wintime Energy είχε ενημερώσει τους επενδυτές πως εξακολουθεί να αναζητεί χρηματοδότηση ώστε να αποπληρώσει το 20% του αρχικού κεφαλαίου ήδη αναδιαρθρωμένου ομολόγου ύψους 560 εκατ. δολαρίων, το οποίο έπρεπε να έχει εξυπηρετήσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία εξόρυξης γαιάνθρακα είχε αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρική χρεοκοπία της Κίνας το 2018, όταν είχε αποτύχει να εξυπηρετήσει χρέος που είχε τετραπλασιαστεί σε ύψος σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή