Ισπανία: Εκλογές στο μυαλό του Σάντσεθ

Ισπανία: Εκλογές στο μυαλό του Σάντσεθ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύεται το ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών (τοπικών, περιφερειακών, ευρωπαϊκών και βουλευτικών) στην Ισπανία, καθώς η αναθέρμανση του καταλανικού ζητήματος απειλεί να στοιχίσει στην κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ μια κρίσιμη ήττα στην ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας για τον προϋπολογισμό.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΕΕΕ ανέφερε χθες ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές στις 14 Απριλίου. Κυβερνητικές πηγές απέκλειαν κατηγορηματικά αυτή την ημερομηνία, άφηναν όμως ανοιχτή την πιθανότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές κάποια άλλη στιγμή, με πιθανότερη την 26η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, όπως και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Από τη στιγμή που η ισπανική Βουλή ανέτρεψε τη δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Σάντσεθ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βρίσκεται διαρκώς στην ημερήσια διάταξη. Ελάχιστοι εκτιμούν ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ελέγχει μόλις το ένα τέταρτο των βουλευτών και χρειάζεται σε κάθε ψηφοφορία τη στήριξη μικρών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστών της Καταλωνίας, μπορεί να εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία αυτής της κυβέρνησης, η οποία λήγει το 2020.

Ανησυχία

Η ώρα της κρίσεως φαίνεται ότι έρχεται αυτή την εβδομάδα, καθώς αύριο η Βουλή καλείται να συζητήσει και να ψηφίσει τις τροπολογίες επί του κρατικού προϋπολογισμού που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση. Τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα απειλούν να καταψηφίσουν, απογοητευμένα από τις ανεπαρκείς, κατά τη γνώμη τους, κινήσεις του Σάντσεθ σχετικά με το μέλλον της ανήσυχης αυτόνομης περιοχής.

Από διαμετρικά αντίθετες θέσεις πολεμά τον Σάντσεθ η ισπανική Δεξιά, η οποία θεωρεί πράξη εθνικής «προδοσίας» τον διάλογο που επιχειρεί να ξεκινήσει ο πρωθυπουργός για το Καταλανικό. Την Κυριακή, οι τρεις πτέρυγες της εκ δεξιών αντιπολίτευσης στον Σάντσεθ, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox, πραγματοποίησαν κοινή διαδήλωση εναντίον του Σάντσεθ στη Μαδρίτη, με τους ηγέτες τους να φωτογραφίζονται για πρώτη φορά όλοι μαζί.

Σήμερα αρχίζει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας η δίκη των δώδεκα Καταλανών που πρωτοστάτησαν στο επεισοδιακό δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017 υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι φυλακισμένοι πολιτικοί και ακτιβιστές κατηγορούνται για εξέγερση και απειλούνται με ποινές κάθειρξης μέχρι και 25 χρόνων. Η δίκη θα μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση, αναμένεται να κρατήσει μήνες και να επαναφέρει το Καταλανικό στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή