Σχέδιο διεύρυνσης από Τσίπρα

Σχέδιο διεύρυνσης από Τσίπρα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν πολύ κρίσιμο κρίκο της κυβερνητικής πολιτικής το αμέσως επόμενο διάστημα αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, που δεν έτυχε όμως της απαιτούμενης προσοχής, καθώς όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στην κόντρα με τον Πάνο Καμμένο. Σε μια αποστροφή του ο πρωθυπουργός ανέφερε –επιτιθέμενος στο ΚΙΝΑΛ– πως «εμείς δεν θέλουμε να λεηλατήσουμε την Κεντροαριστερά, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση χωρίς Κεντροαριστερά, μόνο με Αριστερά». Η φράση σημαίνει πως αφού η σημερινή Κεντροαριστερά, το ΚΙΝΑΛ, δεν θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να υπάρξει μια καινούργια που θα έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο: τη σύγκλιση των δυνάμεων.

Οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν καταγραφεί και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να δοθεί στη δημοσιότητα ένα «μανιφέστο», του οποίου η δημοσιοποίηση συζητιέται εδώ και καιρό, με πρωτοβουλία καθηγητών Πανεπιστημίου, αλλά και δημοσίων προσώπων που πρόσκεινται στην Κεντροαριστερά. Το κείμενο θα εστιάζει στην ανάγκη «συντονισμού όλων των δυνάμεων που έχουν αναφορές στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατία». Πρωτεργάτες της προσπάθειας είναι καθηγητές που ανήκουν εδώ και δεκαετίες στον ευρύτερο χώρο και στήριξαν δημοσίως –και σθεναρά θα έλεγε κανείς– τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος, ο Νίκος Μουζέλης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics, ο συγγραφέας Σωτήρης Βαλντέν, η καθηγήτρια Μαριλένα Κοππά, αλλά και δημοσιογράφοι όπως ο Παναγιώτης Παναγιώτου και ο Χρήστος Μαχαίρας. Κοινή συνισταμένη των ανωτέρω προσώπων είναι πως –πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων– δεν πρόκειται να πολιτευθούν. Αυτό είναι το ένα κομμάτι του παζλ, ενώ σε παράλληλο χρόνο θα σχηματοποιούνται και τα άλλα κομμάτια.

Πρωτοβουλίες πολιτών

Ηδη, το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνται «πρωτοβουλίες πολιτών» με τη συμμετοχή και πολιτικών. Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, με σαφή προσανατολισμό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δύο εκδηλώσεις σε Μέγαρο Μουσικής και Ηράκλειο Κρήτης, η πρώτη για τις Πρέσπες, η δεύτερη για τη σύγκλιση των «προοδευτικών δυνάμεων». Οι πρωτοβουλίες αυτές σχηματίζουν ένα δεύτερο κομμάτι του παζλ, στο οποίο συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα όπως ο Σπύρος Δανέλλης ή ο Νίκος Μπίστης. Την ίδια ώρα, από την εξίσωση δεν μπορεί να εξαιρεθεί η άρτι ιδρυθείσα, μετά τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, «Νέα Αρχή». Σε αυτήν συμμετέχουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας και στις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις της μιλάει επίσης για την ανάγκη συγκλίσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Πλην του κ. Θεοχαρόπουλου, την κίνηση συνδράμει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Το ιδανικότερο για πολλούς στο Μαξίμου θα ήταν όλες οι παραπάνω κινήσεις, σε συνδυασμό «με μεμονωμένα πρόσωπα που έχουν διατελέσει υπουργοί, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης», να ενωθούν κάτω από μια κοινή ομπρέλα υπό κάποιον τίτλο, ο οποίος θα προστεθεί δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξει κοινή κάθοδος στις εκλογές. Το «κοινή κάθοδος» δεν το αναφέρει τυχαία στην «Κ» πρόσωπο που συμμετέχει στις διεργασίες. Βάσει εκλογικού νόμου, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία κομμάτων, αλλά πρέπει το κόμμα να είναι ενιαίο. Τούτο έχει να κάνει και με την κρατική χρηματοδότηση. Συνεπώς όσοι από τις κινήσεις συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταχθούν ουσιαστικά στο κόμμα.

Ορκωμοσία Κουίκ και στήριξη

Με γραπτή δήλωση, ανάλογη της πρόσφατης των έξι «ανεξάρτητων», ο κ. Τέρενς Κουίκ, που διαδέχθηκε στη βουλευτική έδρα τον παραιτηθέντα Αθ. Παπαχριστόπουλο, «χρωμάτισε» την ορκωμοσία του, χθες στην αίθουσα της Ολομελείας του Κοινοβουλίου. «Ασκώντας το δικαίωμα που μου παρέχει το Σύνταγμα να ψηφίζω κατά συνείδηση, θα στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», ανέφερε στη δήλωσή του. Και πρόσθεσε ότι δεδηλωμένη πρόθεσή του είναι να στηρίξει «την κυβέρνηση μέχρι την τελευταία ημέρα της συνταγματικής προθεσμίας της. Δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την απόπειρα επιστροφής εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα και ελπίζουν σε κουκουλώματα των ανομημάτων τους». Η σύντομης διάρκειας ορκωμοσία του κ. Κουίκ, πάντως, δεν ήταν ανέφελη: παρών στην αίθουσα, ο πρώην συνάδελφός του στους ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος με φωνές αποδοκίμαζε τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή