Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζομένους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζομένους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθούς από 711 έως 771 ευρώ για τους περίπου 20.000 με 25.000 εργαζομένους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, ανά την Ελλάδα, προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Αν και η σύμβαση δεν οδηγεί σε αυξήσεις σε σχέση με τους μισθούς που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση, εργοδότες και εργαζόμενοι εκτιμούν ως σημαντική την υπογραφή της, καθώς θα περιορίσει τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει ο κλάδος εξαιτίας της μη υποχρεωτικής εφαρμογής της προηγούμενης σύμβασης, η οποία ήταν προϊόν μεσολάβησης και απόφαση διαιτησίας από τον ΟΜΕΔ.

Με την υπογραφή της νέας σύμβασης, οι δύο πλευρές αφενός αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα συλλογικών ρυθμίσεων στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων, αφετέρου περιορίζουν τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών θα καταθέσουν στο υπουργείο Εργασίας το μητρώο των μελών τους προκειμένου η νέα σύμβαση να καταστεί υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο.

Η διάρκεια της νέας κλαδικής σύμβασης είναι έως το τέλος του 2019 και προβλέπονται οι μισθοί της διαιτητικής απόφασης του Σεπτεμβρίου 2018. Ξεκινούν από 711 ευρώ για το προσωπικό Δ΄ κατηγορίας (καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων, λαντζέρηδες κλπ.) και φθάνουν έως τα 771 ευρώ για το προσωπικό σε ειδικότητες όπως υπάλληλοι υποδοχής και μάγειρες (Α΄ κατηγορία). Σημειώνεται πως σήμερα οι μισθωτοί στα ενοικιαζόμενα εργάζονται κατά βάση με τον κατώτατο μισθό. Πλέον, περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι στον κλάδο δικαιούνται τους νέους μισθούς και παράλληλα μια σειρά από επιδόματα όπως προϋπηρεσίας, οικογενειακών βαρών, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης ή επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες που προβλέπεται.

Επιδότηση από τον ΟΑΕΔ

Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο 2018-2019. Το πρόγραμμα που θα παραμείνει ανοικτό έως τη Δευτέρα 15 Απριλίου έχει ως στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας από την 1η Νοεμβρίου 2018 έως την 28η Φεβρουαρίου.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι κάθε μορφής ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Λειτουργούν εκτός της Διοικητικής Περιφέρειας Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων) και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

β) Εχουν άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ σε ισχύ.

γ) Είναι εποχικές, είχαν διακόψει τη συνεχόμενη λειτουργία τους τουλάχιστον για δύο έτη, κατά την προηγούμενη πενταετία (2013-2017), και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου μέχρι 28η Φεβρουαρίου.

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Νοεμβρίου 2017 και μετά, δεν επιχορηγούνται.

Ωφελούμενοι είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή