Εδώ έμενε ο Le Corbusier

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φίλοι της αρχιτεκτονικής, και δη του μοντερνισμού, έχουν πλέον την ευκαιρία να επισκεφθούν το παρισινό διαμέρισμα-ατελιέ ενός από τους πρωτοπόρους του κινήματος, του Γαλλοελβετού ζωγράφου, αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Le Corbusier, και να δουν πώς το όραμά του για τον κτιριακό σχεδιασμό είχε βρει εφαρμογή στον προσωπικό του χώρο.

Εδώ έμενε ο Le Corbusier-1

Η πρόσοψη με τα περίφημα ημιδιαφανή υαλότουβλα Nevada. (Φωτογραφία: FLC-ADAGP – Albin Salaun)

To διαμέρισμα βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού, κοντά στην Boulogne, και καταλαμβάνει τους δύο τελευταίους ορόφους της πολυκατοικίας Molitor (κατασκευής 1931-1934), που είχε σχεδιάσει, κατόπιν παραγγελίας, ο ίδιος ο Le Corbusier.

Εδώ έμενε ο Le Corbusier-2

Το ensuite λουτρό. (Φωτογραφία: FLC-ADAGP – Albin Salaun)

Αν και σήμερα μπορεί να περνά απαρατήρητη, υπήρξε καινοτόμα για την εποχή της. Είχε, για παράδειγμα, κεντρική θέρμανση και διπλά τζάμια σε όλα τα διαμερίσματα, ενώ ήταν και το πρώτο κτίριο στον κόσμο με εντελώς γυάλινη πρόσοψη, χαρακτηριστικό που την εντάσσει, μαζί με άλλα 16 κτίρια του Le Corbusier, στη λίστα με τα προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ξεναγήσεις στο ανακαινισμένο πλέον διαμέρισμα γίνονται κατόπιν ραντεβού, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.

fondationlecorbusier.fr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή