Τώρα μαζί για το «Βόρεια»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Μετά τη διαπραγμάτευση, την επίτευξη και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, την κύρωσή της και από τις δύο χώρες, φθάνουμε στην εφαρμογή της. Το ζητούμενο είναι πλέον η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό να χρησιμοποιείται από όλους και παντού.

Ακόμη και όσοι καταψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών, εγείροντας σεβαστές ανησυχίες, είναι αυτονόητο ότι προτιμούν τη χρήση του «Βόρεια Μακεδονία» από το σκέτο «Μακεδονία». Στο πλαίσιο αυτό, καλό θα ήταν να κάνουν όλοι προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση, αξιοποιώντας ο καθένας τις δικές του προσβάσεις, σε αδελφά κόμματα στην Ευρώπη, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους ομογενείς στην Αμερική και αλλού, στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Εδώ η αντιπολίτευση, και κυρίως η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να βοηθήσει στην εθνική υπόθεση. Δεν είναι ανακόλουθο να ζητεί ευθέως ο κ. Μητσοτάκης από τους συνομιλητές του στη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσουν παντού, γραπτά και προφορικά, το «Βόρεια Μακεδονία». Το σκέτο «Μακεδονία» να χαθεί στο παρελθόν.

Μπορεί να το κάνει αυτό διατηρώντας στο ακέραιο το δικαίωμα να διαφωνεί με πτυχές της συμφωνίας. Να υπογραμμίζει ότι η Ν.Δ. θεωρεί λάθος να αποκαλούνται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας «Μακεδόνες» και να τονίζει πως με βάση την κοινή λογική θα πρέπει να αποκαλούνται «Βορειομακεδόνες», αλλά και ως απόρροια της ίδιας της συμφωνίας μπορούν να αποκαλούνται «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Είναι θέση λογική, όχι υπερβολική, που συνάδει με την όλη στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα και τη διαφοροποιεί από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να στηρίξει τα θετικά και να περιορίσει τα αρνητικά της συμφωνίας.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος αφορά την κυβέρνηση. Θα είναι εξοργιστικά ανεύθυνο εάν επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά μια τέτοια τολμηρή και εθνικά υπεύθυνη στάση της Ν.Δ. και προσπαθήσει και πάλι να διαιρέσει τον αντίπαλο, με μετέωρα επιχειρήματα περί αλλαγής στάσης.

Ελπίζεται πως, τώρα που η συμφωνία κυρώθηκε από όλους και τίθεται σε ισχύ, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα ενεργήσουν και πάλι με βάση μικροκομματικές στοχεύσεις, αλλά θα υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον, που για κάποιους από εμάς συμβαίνει να είναι το μόνο ζητούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή