Κλιμάκιο υπουργών ζητούν για διάλογο τα αγροτικά μπλόκα

Κλιμάκιο υπουργών ζητούν για διάλογο τα αγροτικά μπλόκα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν χθες το βράδυ οι αγρότες στο πανθεσσαλικό μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν γενική συνέλευση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Στελέχη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων είπαν πως βρίσκονται σε επικοινωνία με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη και αναμένουν να τους ενημερώσει για τη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου στην επικείμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να προσδιοριστεί άμεσα.

Το μπλόκο της Νίκαιας είναι το μεγαλύτερο πανελλαδικά και θεωρείται η «καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες ζητούν επίμονα το τελευταίο διάστημα τη διεξαγωγή διευρυμένης συνάντησης μεταξύ αντιπροσωπείας των μπλόκων και κλιμακίου των συναρμόδιων υπουργών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη για να βρεθούν λύσεις. Οι αγροτοσυνδικαλιστές δεν δέχονται μια συνάντηση μόνο με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θεωρώντας πως δεν θα υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αγρότες της περιοχής θα συναντηθούν σήμερα στις 2 μ.μ. στο μπλόκο της Νίκαιας, ώστε να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κόμβου του Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες βρίσκονται ήδη δύο εβδομάδες στους δρόμους και έχουν σχηματίσει 23 μπλόκα πανελλαδικά με πολλές εκατοντάδες τρακτέρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Μπλόκα υπάρχουν σε σημεία του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Θεσσαλονίκης (κυρίως στη Θεσσαλία), στην Κεντρική Μακεδονία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Πρέβεζα, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στην Αργολίδα και στην Κρήτη.

Το περασμένο Σάββατο οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό της σήραγγας στα Τέμπη, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να τους αποτρέψει. Οι αγρότες έφτασαν με τρακτέρ από τη Νίκαια και απέκλεισαν για δύο ώρες το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ αρκετοί πέρασαν πεζοί και στο ρεύμα προς Αθήνα και έκοψαν και εκεί την κυκλοφορία.

Χθες οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν σε Βόλο και Σέρρες, όπου οι αγρότες άφησαν τα μπλόκα και μπήκαν στις πόλεις. Στη Μαγνησία, οι αγρότες του Πηλίου και του κάμπου συγκεντρώθηκαν στον περιφερειακό δρόμο, στο ύψος της Ιωλκού, και από εκεί κατέβηκαν στην πόλη με τρακτέρ και εκατοντάδες αγροτικά οχήματα, τα οποία παρατάχθηκαν στην παραλία του Βόλου. Στη συνέχεια, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τελική κατάληξη το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Στις Σέρρες οι αγρότες μπήκαν επίσης με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και προχώρησαν σε κατάληψη της ΔΟΥ, διαμαρτυρόμενοι για την υψηλή φορολογία. Επειτα από κάποια ώρα αποχώρησαν πάλι συντεταγμένα.

Σε αρκετές περιοχές πραγματοποιήθηκαν χθες αποκλεισμοί δρόμων. Στο Αίγιο, στα Βενζινάδικα, ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος απέκλεισε το ρεύμα προς Πάτρα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών. Στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά έγινε χθες «συμβολικό κλείσιμο» της εθνικής οδού Χανίων – Ηρακλείου στο ύψος του μπλόκου. Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των Πραιτωρίων προχώρησε σε αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων του Νότιου Οδικού Αξονα της Κρήτης. Αποκλεισμός έγινε και στην Πελασγία Φθιώτιδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή