Στο «ψυγείο» το σχέδιο Τραμπ για το τείχος

Στο «ψυγείο» το σχέδιο Τραμπ για το τείχος

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό έμενε μέχρι χθες το βράδυ το ενδεχόμενο να οδηγηθούν και πάλι σε παράλυση κρατικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα αποδεχθεί το συμβιβαστικό σχέδιο Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Δεν μπορώ να πω ότι συγκινήθηκα», ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δικομματική συμφωνία. Εκτίμησε, όμως, ότι είναι «απίθανο» να οδηγηθούν τα πράγματα σε νέο αδιέξοδο.

Οι διαπραγματευτές των δύο κομμάτων από τη Βουλή και τη Γερουσία κατέληξαν σε συμβιβασμό το βράδυ της Δευτέρας (χαράματα Τρίτης, ώρα Ελλάδας), αλλά η πρότασή τους πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο και να επικυρωθεί από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Τραμπ προκάλεσε «λουκέτο» σε αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες, το λεγόμενο «shutdown», που κράτησε 35 ολόκληρες ημέρες, λόγω της άρνησης των Δημοκρατικών, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να του παράσχουν τα 5,7 δισ. δολάρια που ζητάει για το τείχος εναντίον των μεταναστών, στα σύνορα με το Μεξικό.

Ούτε το συμβιβαστικό σχέδιο των δύο κομμάτων προβλέπει κονδύλι για το επίμαχο τείχος. Αντί για αυτό, προτείνει τη διάθεση 1,375 δισ. δολαρίων για την επέκταση του υπάρχοντος φράκτη σε μήκος 55 χλμ. Επιπλέον, προβλέπει κονδύλια για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα. Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του, στο Ελ Πάσο, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι «το τείχος θα κατασκευαστεί, ούτως ή άλλως». Στην ίδια πόλη πραγματοποίησε αντισυγκέντρωση ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, πιθανός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για ψευδολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή