Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία ειδικής διαχείρισης επιχειρήσεων

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία ειδικής διαχείρισης επιχειρήσεων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης επιχειρήσεων φέρνει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον νέο τρόπο χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης.

Νομικοί κύκλοι, μάλιστα, χαρακτηρίζουν την εν λόγω τροπολογία «φωτογραφική», καθώς έχει αναδρομική ισχύ, μπορεί δηλαδή να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ειδική διαχείριση ή αναμένεται απόφαση για να υπαχθούν ή έχουν ασκηθεί εφέσεις επί σχετικών αποφάσεων υπολογίζεται ότι στην παρούσα φάση δεν είναι πάνω από δέκα.

Ειδικότερα, η τροπολογία –μία από τις συνολικά οκτώ που κατατέθηκαν χθες στο προαναφερθέν νομοσχέδιο– προβλέπει τα εξής:

• Επιμηκύνεται η διάρκεια της διαδικασίας και του λειτουργήματος του ειδικού διαχειριστή κατά έξι μήνες, δηλαδή από 12 που είναι σήμερα σε 18, με δυνατότητα παράτασης και επιπλέον έξι μηνών. Στην ουσία δηλαδή δίνεται η δυνατότητα παράτασης για ακόμη έναν χρόνο. Περίπτωση επιχείρησης που είναι σε ειδική διαχείριση η οποία λήγει τον Μάρτιο, αλλά το έργο του ειδικού διαχειριστή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, είναι αυτή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

• Ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να ανταλλάσσει ακίνητα της επιχείρησης με ακίνητα τρίτων ίσης αξίας. Η ρύθμιση αυτή γίνεται με σκοπό να γίνει ελκυστικότερη επιχειρηματικά ή νομικά προσφορότερη η διαδικασία της εκποίησης, εάν για παράδειγμα προκύπτουν με αυτό τον τρόπο όμορες εκτάσεις.

• Η υπό ειδική διαχείριση επιχείρηση απαλλάσσεται από την υποχρέωση να προσκομίσει αποδεικτικό ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τη σύναψη της σύμβασης μεταβίβασης, για τη λήψη δανείων, πιστοδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων οποιασδήποτε μορφής, καθώς και για τις συναλλαγές της με το Δημόσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται σκόπιμη, καθώς στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης χρειάζεται συχνά ενδιάμεση χρηματοδότηση, η οποία δεν μπορεί έως τώρα να ληφθεί. Επίσης, με το ισχύον πλαίσιο οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν κάποια επιστροφή ή επιδότηση που πιθανώς δικαιούνται από το Δημόσιο.

Επιχειρήσεις για τις οποίες αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις για την υπαγωγή τους σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης είναι μεταξύ άλλων η Axon Holdings (συμφερόντων Λιακουνάκου), η Ektasis Development και ο ξενοδοχειακός όμιλος Κυπριώτη (αναμένεται απόφαση επί της έφεσης που κατέθεσαν οι πιστώτριες τράπεζες, καθώς πρωτόδικα απορρίφθηκε η αίτησή τους για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή