«Σπάνε τον πάγο» Μακρόν και Ματαρέλα

«Σπάνε τον πάγο» Μακρόν και Ματαρέλα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μία εβδομάδα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ανακάλεσε τον Γάλλο πρέσβη από τη Ρώμη για διαβουλεύσεις, συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών. Ηταν μια κίνηση αποκλιμάκωσης σε μια διαμάχη που ξέσπασε και συντηρείται για λόγους που άπτονται της εσωτερικής πολιτικής και στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Μεγάρου των Ηλυσίων, οι πρόεδροι Εμανουέλ Μακρόν και Σέρτζιο Ματαρέλα «επαναβεβαίωσαν τη σημασία των γαλλοϊταλικών σχέσεων» και «υπενθύμισαν ότι η Γαλλία και η Ιταλία, που οικοδόμησαν από κοινού την Ευρώπη, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συνεργαστούν για να υπερασπιστούν και να ανανεώσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση».

H ρήξη επήλθε μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο σε εκπροσώπους του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», που διαδηλώνουν εναντίον του προέδρου Μακρόν. Ο Ντι Μάιο και το Κίνημα 5 Αστέρων ανταγωνίζονται τον δεύτερο αντιπρόεδρο, τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, σε χειρονομίες με αποδέκτη το Παρίσι. Χθες, ο υπουργός Μεταφορών, προερχόμενος από το Κίνημα των 5 Αστέρων, Ντανίλο Τονινέλι, χαρακτήρισε ασύμφορο το έργο της υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής Λυών/Τορίνου, την κατασκευή της οποίας επιθυμεί η Γαλλία. Ο Τονινέλι παρουσίασε μελέτη κόστους/οφέλους, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή του έργου δεν θα φέρει οικονομικό όφελος αλλά ζημία στο ιταλικό δημόσιο ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Από τη δική του πλευρά, ο Σαλβίνι καταφέρεται διαρκώς εις βάρος της Γαλλίας, κατηγορώντας την για κροκοδείλια δάκρυα στο θέμα της μετανάστευσης και ζητώντας να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα Γαλλίας – Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή