Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στην Ισπανία. Η διάλυση της Βουλής κατέστη μονόδρομος χθες, ύστερα από την καταψήφιση του προϋπολογισμού από την πλειοψηφία των βουλευτών. Εκπρόσωπος του Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις μετά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ελέγχοντας μόλις το ένα τέταρτο των βουλευτών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ ηγείτο κυβέρνησης μειοψηφίας, χάρη στην υποστήριξη των αριστερών Podemos και μικρότερων κομμάτων, από τον περασμένο Ιούνιο, όταν η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μεταξύ των δυνάμεων που κρατούσαν, μέχρι χθες, στην πρωθυπουργία τον Σάντσεθ ήταν τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιοχής, το αριστερό ERC και το PDeCAT του αυτοεξόριστου στις Βρυξέλλες πρώην προέδρου της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία, όμως, τα δύο καταλανικά κόμματα καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2019, όπως έπραξαν (από διαμετρικά αντίθετες θέσεις) το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), οι κεντροδεξιοί Ciudadanos και άλλα μικρότερα κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια Νησιά και άλλες αυτόνομες περιοχές. Τελικά, ο προϋπολογισμός απορρίφθηκε με 191 ψήφους έναντι 158 και μιας αποχής, κάτι που κατέστησε υποχρεωτική την προσφυγή στις κάλπες. Τα ρεπορτάζ των ισπανικών μίντια ανέφεραν ως πιθανότερη ημερομηνία την 28η Απριλίου, χωρίς να αποκλείουν και την πραγματοποίηση των εκλογών δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η μεταστροφή των Καταλανών εθνικιστών οφείλεται στην απογοήτευσή τους από τη στάση του Σάντσεθ έναντι των επιδιώξεών τους για αυτοδιάθεση. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δρομολόγησε διάλογο μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης για το πολιτικό πρόβλημα της Καταλωνίας, κάτι που εξόργισε τη δεξιά αντιπολίτευση, αλλά απέρριψε την αξίωση των καταλανικών κομμάτων για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο, καθώς την Τρίτη ξεκίνησε στο ανώτατο δικαστήριο η δίκη 12 ηγετικών στελεχών του αποσχιστικού κινήματος για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που είχαν διοργανώσει τον Οκτώβριο του 2017, χωρίς την έγκριση των κεντρικών αρχών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το PSOE να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστά 23%-26%, ενώ για τη δεύτερη θέση ανταγωνίζονται στήθος με στήθος το PP και οι Ciudadanos (18%-23%). Ακολουθούν το Podemos με 14%-16%, ενώ αίσθηση προκαλεί η εκτίναξη του μέχρι πρότινος περιθωριακού κόμματος Vox (Ακρα Δεξιά) σε ποσοστά μεταξύ 9% και 12%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή