Προς νέο διαγωνισμό για λιγνιτικά με όρους των επενδυτών

Προς νέο διαγωνισμό για λιγνιτικά με όρους των επενδυτών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης με όρους που έχουν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές προσανατολίζεται το υπουργείο Ενέργειας μετά τις επαφές που είχε με τις Βρυξέλλες.

Mέχρι το τέλος της εβδομάδας και το αργότερο στις αρχές της επόμενης, η DGcomp θα ενημερώσει την ελληνική πλευρά για τις αποφάσεις της, ενώ στο μεσοδιάστημα, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα διασφαλίζει τη θετική έκβαση του νέου εγχειρήματος. Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε τετραμελής ομάδα του υπουργείου Ενέργειας με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού κ. Νικολακάκη στις Βρυξέλλες με τις γενικές διευθύνσεις Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ενέργειας και Ανταγωνισμού, η πλευρά της Κομισιόν εμφανίστηκε ανοιχτή σε ένα νέο διαγωνισμό που θα έχει προοπτικές θετικής έκβασης, ώστε να κλείσει έτσι οριστικά ο φάκελος «λιγνίτες».

Αυτό που έκανε σαφές η πλευρά της Κομισιόν στην ελληνική αντιπροσωπεία είναι ότι δεν έχει κανένα νόημα η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με τους ίδιους όρους. Κατόπιν αυτού, το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας επεξεργάζεται πρόταση επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού από την ίδια τη ΔΕΗ, αφού σε κάθε περίπτωση θα κληθεί στο τέλος να επικυρώσει το αποτέλεσμα, το πλαίσιο όμως του οποίου θα τεθεί από το υπουργείο σε συνεννόηση με την DGcomp. To πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, προβλέπει αλλαγές στο ΣΑΜ (Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών) με οδηγό τις προτάσεις των υποψηφίων επενδυτών.

Τόσο το υπουργείο όσο και η DGcomp παίρνουν ως προϋπόθεση επιτυχίας του διαγωνισμού την υιοθέτηση από πλευράς της ΔΕΗ του όρου που έθεσε η κοινοπραξία των Seven Energy – ΓΕΚ Τέρνα για μηχανισμό επιμερισμού τυχόν ζημιών των μονάδων με τη ΔΕΗ για περίοδο 6ετίας. Η πρόταση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κοινοπραξία στην επίσημη ανακοίνωσή της με την οποία γνωστοποίησε την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς με εναλλακτική εκδοχή του ΣΑΜ, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής. Η ελληνοτσεχική κοινοπραξία, όπως έγινε γνωστό, κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για το σύνολο του προς πώληση χαρτοφυλακίου με τίμημα 103 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή ήταν 153 εκατ. ευρώ για τη Μελίτη και 147 εκατ. ευρώ για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης. Η προσφορά της Μυτιληναίος για τη μονάδα της Μελίτης ήταν 25 εκατ. ευρώ. Το υπ. Ενέργειας εξέτασε και το σενάριο της συνέχισης του διαγωνισμού χωρίς επαναπροκήρυξη, διαπίστωσε ωστόσο ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει νομική κάλυψη, γι’ αυτό και η βασική πρόταση που πλέον επεξεργάζεται είναι η επαναπροκήρυξή του με αλλαγές στους όρους του ΣΑΜ.

H DGcomp και σε αυτό το σενάριο, πάντως, θα πρέπει να αξιολογήσει το κατά πόσον ο μηχανισμός επιμερισμού των ζημιών μεταξύ πωλητή και αγοραστή έρχεται σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις που έχει κάνει αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, που προβλέπουν σαφώς ότι ο αγοραστής θα πρέπει να είναι 100% ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ. Εξάλλου, όπως επιβεβαιώνουν πηγές και του υπ. Ενέργειας στο τραπέζι των συζητήσεων η Ε.Ε. εξακολουθεί να έχει όλα τα σενάρια ανοικτά, δηλαδή τόσο της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού χωρίς κατώφλι τιμήματος και ανεξάρτητη αποτίμηση όσο και την πώληση υδροηλεκτρικών. Αυτό που ωστόσο έγινε σαφές στους Ελληνες συνομιλητές είναι η προθυμία να βρεθεί μια λύση στο υφιστάμενο πλαίσιο και να μη χρειαστεί να καταφύγει σε ακραίες λύσεις. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις απέχει, πάντως, η ΔΕΗ, την οποία οι δύο άλλες πλευρές αναμένεται να την εντάξουν, αφού κατέληξαν ότι δεν είναι εύκολο να τεθεί εκτός διαδικασίας. Στο υπ. Ενέργειας δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της διοίκησης της ΔΕΗ, καθώς εκτιμούν ότι εάν είχε αποδεχθεί τους όρους των επενδυτών ο διαγωνισμός δεν θα είχε καταλήξει άγονος και θα είχε απομακρυνθεί διά παντός ο κίνδυνος των άλλων δομικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή