Προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία

Προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον τους για τη σύνδεση Λέσβου και Τουρκίας έδειξαν Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες στην εκδήλωση παρουσίασης του νησιού της Λέσβου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ελγκίζ στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα. Από τη μία οι οιωνοί είναι θετικοί για το 2019 ως προς την κίνηση, από την άλλη, οι Λέσβιοι πράκτορες ανησυχούν για την κατάσταση στη γείτονα και εκτιμούν ότι αναμένεται πτώση των επισκεπτών από απέναντι.

Στον απόηχο της φετινής τουριστικής έκθεσης ΕΜΜΙΤ, στην Κωνσταντινούπολη, η Σεβντά και ο Ζαν Ελγκίζ, που κατάγονται από την οικογένεια των Κουλαξίζιδων (οι οποίοι διοίκησαν το νησί κατά την οθωμανική περίοδο) και διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Λέσβο, διοργάνωσαν την προβολή του νησιού με τον Δήμο Λέσβου. Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ το τραπέζι με τις λεσβιακές γεύσεις στους καλεσμένους «έστρωσε» ο Γιώργος Σαξιώνης από τον «Κίμωνα», με λάδι που έφερε από τη Γέρα Λέσβου ο Κώστας Αρτακιανός από τη συνεταιριστική επιχείρηση «Μοδούσα».

Ικανοποίηση

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Turyol, από τις πρώτες εταιρείες που μπήκαν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης-Αϊβαλιού και με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Kadir Inandi, εξέφρασε στην «Κ» την ικανοποίησή του για την απόφαση της εταιρείας να διατηρήσει τη σύνδεση και τον χειμώνα από το 2012. «Από 17.000 επιβάτες το 2012 φτάσαμε σε 72.000 το 2018 μόνο στη γραμμή Αϊβαλί-Λέσβος. Το ότι δεν σταμάτησε τον χειμώνα η γραμμή διευκόλυνε την εταιρεία να την αναδείξει στο κοινό, ώστε να γνωρίζει ότι μπορεί να ταξιδέψει όποτε το επιθυμεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Inandi θεωρεί ότι θα διευκολύνονται οι Τούρκοι της Πόλης και της Σμύρνης να επισκέπτονται τη Λέσβο από τον Οκτώβριο του 2019, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Κωνσταντινούπολης – Σμύρνης. Ο νέος δρόμος αναμένεται να συντομεύσει κατά πολύ τη διαδρομή για τους επισκέπτες που φτάνουν στη Λέσβο μέσω Αϊβαλιού από την Πόλη και σήμερα διανύουν απόσταση πέντε ωρών και τους επισκέπτες από τη Σμύρνη που σήμερα διανύουν απόσταση 2,5 ωρών.

Η Ανδριάνα Σπανέλη, από το πρακτορείο Μυτιλήνης, Andriana Tours και το ξενοδοχείο Elysion, βρέθηκε επίσης στην Πόλη απαντώντας στις ερωτήσεις συναδέλφων της, αλλά και δημοσιογράφων του CNN, και των εφημερίδων «Χουριέτ» και «Μιλιέτ». «Ενημέρωσα τους παρευρισκομένους ότι η Λέσβος έχει τα απαραίτητα καταλύματα και ότι ενδείκνυται για οικογενειακό τουρισμό, καθώς και για το ότι λειτουργεί πλέον και η ακτοπλοϊκή σύνδεση από τη Βόρεια Λέσβο», είπε στην «Κ» για τη γραμμή Πέτρας – Κουτσούκουγιου που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018. «Θα ήταν ευχής έργο να ευοδωθεί το σχέδιο που έχει συζητηθεί, να μπει ένα αεροπλάνο λίγων θέσεων, ώστε να συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Μυτιλήνη με πτήσεις τσάρτερ», κατέληξε.

Προβληματισμός

Τον προβληματισμό του για την τουριστική κίνηση στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια εξέφρασε στην «Κ» ο τουριστικός πράκτορας Αρης Λαζαρής, η εταιρεία του οποίου έχει τοποθετήσει καταμαράν για τη γραμμή Μυτιλήνη – Αϊβαλί κάθε Πέμπτη και Σάββατο και καθημερινά από την 21η Απριλίου για τη θερινή περίοδο: «Πέρυσι είχαμε 50.000 Τούρκους επιβάτες στα συγκεκριμένα δρομολόγια. Για φέτος φοβόμαστε, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία και της εξωτερικής της πολιτικής, ότι οι Τούρκοι θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους». Ο κ. Λαζαρής ανέφερε ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία των μικρασιατικών παραλιών έχουν ρίξει πολύ τις τιμές τους από φέτος γιατί έχασαν τους Ρώσους τουρίστες, εκτιμώντας ότι οι Τούρκοι θα προτιμήσουν να παραμείνουν στα παράλια που θα έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε και φέτος από 1η Απριλίου όπως γίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια να λειτουργήσει το πρόγραμμα θεώρησης της βίζας στην πύλη εισόδου, «ώστε να μην αναγκάζονται όσοι διαμένουν στα παράλια να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη για να βγάλουν βίζα και να μεταβούν στη Μυτιλήνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή