Αυστηροί κανόνες για τον ρωσικό αγωγό αερίου Nord Stream 2

Αυστηροί κανόνες για τον ρωσικό αγωγό αερίου Nord Stream 2

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 προϋπολογισμού 9,5 δισ. δολαρίων, κοινό σχέδιο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom και κοινοπραξίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά και αντικείμενο παρατεταμένης διαμάχης ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, θα υπόκειται εφεξής σε ρυθμίσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι πιθανόν να μεταβάλουν το επιχειρηματικό και οικονομικό σκέλος του Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή του αλλά ούτε και να αναχαιτίσουν τις πιέσεις της Ουάσιγκτον που δηλώνει αποφασισμένη να τον σταματήσει με κάθε τρόπο.

Προς το παρόν φαίνεται να διασώζει τον επίμαχο αγωγό η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία επιβάλλει αφενός διαφάνεια και αφετέρου σεβασμό στους κοινοτικούς κανόνες για την ενέργεια και τον ανταγωνισμό. Ο επίμαχος αγωγός υπάγεται, έτσι, στο ίδιο καθεστώς με οποιονδήποτε αγωγό μεταφέρει φυσικό αέριο από τρίτες χώρες στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, όλοι οι αγωγοί που διέρχονται από την επικράτεια της Ε.Ε. είτε διά ξηράς είτε διά θαλάσσης υποχρεούνται να παραχωρούν τουλάχιστον το 10% της χωρητικότητάς τους σε τρίτες πλευρές και δεν μπορούν να αποτελούν ιδιοκτησία της εταιρείας που παρέχει το φυσικό αέριο. Παράλληλα, δεν μπορούν να επιβάλουν δασμούς μεροληπτώντας κατά ενδιαφερόμενων πλευρών, ενώ υποχρεούνται σε διαφάνεια και διεξοδική ενημέρωση προς τις ευρωπαϊκές αρχές. Και τέλος ένα κράτος-μέλος μπορεί να εξαιρεθεί από τους κανόνες μόνον υπό την «αυστηρή» εποπτεία της Κομισιόν.

Είχε προηγηθεί προ ημερών η γαλλογερμανική συμβιβαστική πρόταση που αναθέτει τη διαπραγμάτευση με τρίτες χώρες όπως η Ρωσία στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα από την οποία θα διέρχεται ο αγωγός. Εν ολίγοις την αρμοδιότητα για τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία και τον ενεργειακό της κολοσσό, Gazprom, θα έχει η Γερμανία, η κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενη καθώς ο Nord Stream 2, προέκταση του Nord Stream, θα διπλασιάσει τον όγκο του ρωσικού φυσικού αερίου που θα εξάγεται στη Γερμανία. Αυτό είναι σύμφωνα με την Ουάσιγκτον το διακύβευμα της διαμάχης της με το Βερολίνο, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ο αγωγός θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Μόσχα.

Οι αντιδράσεις

Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί η συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν τον αγωγό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε για μια ακόμη φορά για τους κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο του Nord Stream 2 και κατέστησε σαφές πως η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβις, ο κ. Πομπέο τόνισε πως ο αγωγός «στέλνει υπογείως χρήματα στη Ρωσία» με τρόπο επιζήμιο για την Ευρώπη και την ασφάλειά της.

Και βέβαια οι αντιρρήσεις της υπερδύναμης έχουν προκαλέσει τριβές και στο εσωτερικό της Ε.Ε. με τους επικριτές του αγωγού να υπογραμμίζουν τον πολιτικό του χαρακτήρα. Πολλοί υπογραμμίζουν πως ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία στερώντας από το Κίεβο μια σημαντική πηγή εσόδων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει χαρακτηρίσει «σφάλμα» το σχέδιο του αγωγού, υποστηρίζοντας πως αντιβαίνει όχι μόνον στους κανόνες αλλά και στα στρατηγικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Ε.Ε. Ανάμεσα στις χώρες που εναντιώνονται στην κατασκευή του Nord Stream 2 συγκαταλέγονται αυτές της Βαλτικής αλλά και η πατρίδα του κ. Τουσκ, η Πολωνία. Αιτία είναι το κακό παρελθόν που συνδέει αυτές τις χώρες με τη Ρωσία. Από την πλευρά του, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα επιχειρηματικό σχέδιο αμιγώς οικονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο δεν παρεισφρέουν πολιτικά κριτήρια.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν όσοι υποστηρίζουν τον αγωγό, η Ουάσιγκτον επικαλείται μεν λόγους ασφαλείας αλλά στην πραγματικότητα έχει επιχειρηματικό συμφέρον καθώς ενδιαφέρεται να προωθήσει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη. Σημειωτέον ότι τις τελευταίες ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ διέψευσε ότι το Βερολίνο διαπραγματεύεται με την Ουάσιγκτον και διεκδικεί την έγκρισή της στον αγωγό με αντάλλαγμα τις εισαγωγές αμερικανικού LNG στη Γερμανία. Ο ίδιος εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα πως σύντομα θα κατασκευαστούν στη Γερμανία τουλάχιστον δύο τερματικοί σταθμοί όπου θα καταφθάνει αμερικανικό LNG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή